Smakosze.pl
kiszona kapusta

canva/zefirchik06

Jak zrobić kiszoną kapustę?

11 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kiszona kapusta to prawdziwe dobrodziejstwo. Jest smaczna i zdrowa, a nastawia się ją prosto i szybko. Gdy ukiśnie można po nią sięgać, aż do wiosny. Dowiedz się jak zrobić domową, kiszoną kapustę, a nigdy więcej nie będziesz musiała kupować gotowej.

W kiszonej kapuście ciekawe jest to, że jest zdrowsza niż biała kapusta z której się ją przygotowuje. To rzadkość jeśli chodzi o przetwory, jednak to nie czary-mary, a zasługa fermentacji. Kiszona kapusta, w odróżnieniu bowiem od świeżej zawiera cenne bakterie kwasu mlekowego. Mają one pozytywny wpływ na nasz przewód pokarmowy i cały organizm.

Oczywiście takie cenne właściwości ma prawdziwa kiszona kapusta. Zdarza się jednak, że niektórzy robią oszukaną kapustę zakwaszając ją octem. Ocet daje kapuście nienaturalny, kwaśny smak, a jednocześnie hamuje naturalną fermentację. Kupując więc kiszoną kapustę zwróć uwagę by miała żółtawy kolor i lekko mętny sok. A najlepiej nastaw ją sama.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Składniki:

  • 2 główki białej kapusty

  • 1 marchewka

  • nasiona kminku

  • ok. 100 g soli kamiennej, niejodowanej

zupa ogórkowa

Pyszna zupa ogórkowa z przepisu Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kiszonej kapusty

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Poszatkuj ją tak jak lubisz - drobniej lub grubiej. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Dodaj do kapusty razem z łyżeczką kminku.

Rozdrobnione składniki umieść w misce, posyp solą, dokładnie wymieszaj. Kapustę ugnieć dłońmi lub pałką, aż puści sok. Pozostaw na pół godziny. Po tym czasie ponownie ją ugnieć.

Przygotuj słoiki o pojemności 500 lub 900 ml. Dokładnie je umyj, a potem wyparz w piekarniku i wystudź.

Słoiki napełniaj kapustą ugniatając ją. Pozostaw jednak 3-4 cm wolnego miejsca od krawędzi słoików, bo w czasie kiszenia kapusta będzie buzować i będzie wypływał z niej sok.

Upewnij się czy kapusta jest przykryta warstwą soku. Jeśli tak, oczyść krawędzie słoików, nałóż pokrywki i lekko je zakręć.

Słoiki ustaw np. na podłodze w kuchni i czekaj 7-14 dni, aż kapusta ukiśnie tak jak lubisz. W tym czasie słoiki możesz odkręcić i zlać nadmiar soku.

Gdy kapusta jest odpowiednio ukiszona dokładnie zakręć słoiki. Wynieś je w chłodne miejsce, np. do piwnicy lub trzymaj w lodówce.

kiszona kapusta

kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Pakhomov Andrey

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >