Jak zrobić kiszoną kapustę?
Kiszona kapusta to prawdziwe dobrodziejstwo. Jest smaczna i zdrowa, a nastawia się ją prosto i szybko. Gdy ukiśnie można po nią sięgać, aż do wiosny. Dowiedz się jak zrobić domową, kiszoną kapustę, a nigdy więcej nie będziesz musiała kupować gotowej.
W kiszonej kapuście ciekawe jest to, że jest zdrowsza niż biała kapusta z której się ją przygotowuje. To rzadkość jeśli chodzi o przetwory, jednak to nie czary-mary, a zasługa fermentacji. Kiszona kapusta, w odróżnieniu bowiem od świeżej zawiera cenne bakterie kwasu mlekowego. Mają one pozytywny wpływ na nasz przewód pokarmowy i cały organizm.
Oczywiście takie cenne właściwości ma prawdziwa kiszona kapusta. Zdarza się jednak, że niektórzy robią oszukaną kapustę zakwaszając ją octem. Ocet daje kapuście nienaturalny, kwaśny smak, a jednocześnie hamuje naturalną fermentację. Kupując więc kiszoną kapustę zwróć uwagę by miała żółtawy kolor i lekko mętny sok. A najlepiej nastaw ją sama.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić kiszoną kapustę?
Składniki:
2 główki białej kapusty
1 marchewka
nasiona kminku
ok. 100 g soli kamiennej, niejodowanej
Przygotowanie kiszonej kapusty
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Poszatkuj ją tak jak lubisz - drobniej lub grubiej. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Dodaj do kapusty razem z łyżeczką kminku.
Rozdrobnione składniki umieść w misce, posyp solą, dokładnie wymieszaj. Kapustę ugnieć dłońmi lub pałką, aż puści sok. Pozostaw na pół godziny. Po tym czasie ponownie ją ugnieć.
Przygotuj słoiki o pojemności 500 lub 900 ml. Dokładnie je umyj, a potem wyparz w piekarniku i wystudź.
Słoiki napełniaj kapustą ugniatając ją. Pozostaw jednak 3-4 cm wolnego miejsca od krawędzi słoików, bo w czasie kiszenia kapusta będzie buzować i będzie wypływał z niej sok.
Upewnij się czy kapusta jest przykryta warstwą soku. Jeśli tak, oczyść krawędzie słoików, nałóż pokrywki i lekko je zakręć.
Słoiki ustaw np. na podłodze w kuchni i czekaj 7-14 dni, aż kapusta ukiśnie tak jak lubisz. W tym czasie słoiki możesz odkręcić i zlać nadmiar soku.
Gdy kapusta jest odpowiednio ukiszona dokładnie zakręć słoiki. Wynieś je w chłodne miejsce, np. do piwnicy lub trzymaj w lodówce.
Źródło zdjęcia: canva/Pakhomov Andrey
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje