Przepis na obłędny sos na bazie lubczyku
Używacie w swojej kuchni lubczyku? Wiecie, do czego go dodać, co z niego zrobić? Jeśli nie, mamy dla was przepis na obłędny sos na bazie lubczyku. Ma niepowtarzalny smak, jest zdrowy i podniesie smak wielu potraw.
Wiele osób na hasło lubczyk mówi afrodyzjak. Rzeczywiście w medycynie ludowej wywary z lubczyku były stosowane dla podniesienia libido. Z pewnością zawarte w nim składniki powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co dodaje energii i działa pobudzająco. Lubczyk działa też rozkurczowo i jest lekkostrawny
Lubczyk, który ma liście podobne nieco do selera, rośnie nieraz w przydomowych ogródkach i swoją karierę kończy w rosole. Tymczasem można go dodawać jako przyprawę do wielu potraw. Nadaje im smaku zbliżonego do maggi. My proponujemy przygotować z niego sos do sałaty czy makaronu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na obłędny sos na bazie lubczyku
Składniki:
1 pęczek lubczyku
ok. 100 ml oliwy z oliwek
sól
Przygotowanie sosu lubczykowego
Gałązki lubczyku opłucz, osusz. Oberwij listki, grubo je posiekaj i umieść w wysokiej miseczce. Jeśli łodygi lubczyku są dosyć młode i niezbyt zdrewniałe również możesz je posiekać.
Do miseczki dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Sos przelej do słoika, zakręć, trzymaj w lodówce.
Wskazówka: Jeśli chcesz, by sos był bardziej zawiesisty i przypominał pesto, lubczyk zblenduj razem z pestkami słonecznika lub orzechami nerkowca.
Więcej pomysłów na wykorzystanie ziół znajdziecie na naszych stronach. Dowiesz się z nich np. jak zrobić domowy syrop z mięty, poznasz też zalety syropu z majeranku.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/edd1979
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se