Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych
Poznajesz specjał ze zdjęcia? Zgadza się, są nim obłędne kartacze. Jednak tym razem nie z mięsem, a z farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Są o niebo lepsze od tradycyjnych, więc z pewnością błyskawicznie znikną z talerzy. Dwoma nasyci się nawet dorosły.
Kartacze to specjał dobrze znany w północno-wschodniej Polsce, ale lubiany przez wszystkich. Wygląda jak duża, owalna pyza. Szarawy kolor ciasta jest wynikiem tego, że robi się je z połączenia ziemniaków surowych i ugotowanych. Zwykle kartacze nadziewa się mielonym mięsem, ale można też twarogiem, kapustą, grzybami czy ich połączeniem.
Obłędne kartacze z kapustą i grzybami
Składniki na farsz:
-
5 dag suszonych grzybów leśnych
-
1 kg kapusty kiszonej
-
2 cebule
-
2 łyżki masła klarowanego
-
2 listki laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
sól, pieprz
Składniki na ciasto:
-
2,5 kg ziemniaków
-
1/2 szklanki mąki pszennej
-
1 jajko
-
sól, pieprz
Przygotowanie kartaczy
Na farsz grzyby suszone opłucz, zalej letnią wodą, odstaw do namoczenia. Dokładnie je odciśnij, drobno posiekaj. Kapustę posiekaj, zalej wodą. Dodaj posiekane grzyby, listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 1,5 godziny, odcedź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj kapustę, przesmaż, mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, opłucz. 1 kg ziemniaków ugotuj, odcedź, osusz, przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Umieść je na sicie wyłożonym gazą, pozostaw zawieszone nad miską na 10 minut.
Połącz ziemniaki surowe i ugotowane. Ostrożnie zlej płyn znad osadu, a skrobię dodaj do ziemniaków razem z mąką pszenną i jajkiem. Dodaj trochę soli i pieprzu, zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na 20 kawałków. Z każdego uformuj na dłoni placek, nałóż na niego trochę farszu, dokładnie zlep brzegi, uformuj kartacze.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej część kartaczy i gotuj ok. 10 minut, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
Kartacze wyjmij z wody łyżką cedzakową. Podawaj okraszone cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kartacze z mięsnym farszem , a także na pyzy z serowym nadzieniem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze kucharki zawsze dodają do placków ziemniaczanych 1 składnik. Znasz go dobrze z rosołu
-
Obiad za grosze zrobisz z kilku podstawowych składników. 15 minut i gotowe
Źródło: przyslijprzepis