Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu? Efekt powala na łopatki
Czarna kawa z dodatkiem cynamonu to nie tylko wspaniały smak i aromat. Mało kto wie, że orientalna przyprawa słynie z wielu prozdrowotnych właściwości. Dlaczego do kawy warto dodać szczyptę cynamonu?
Gorąca, mocna, czarna kawa to napój, bez którego ciężko wyobrazić sobie początek dnia i leniwe popołudnie. Doskonale pobudza i dodaje solidnej dawki pozytywnej energii od samego rana, a prawdziwą królową wśród kaw jest kawa z cynamonem.
O ile kawa z miodem, cukrem, mlekiem i syropami smakowymi jest bardzo popularna, tak niewiele osób wie, że kawa z cynamonem jest nie tylko równie smaczna, ale i niezwykle zdrowa. Właściwości prozdrowotne cynamonu zauważymy niemal od razu.
Cynamon od wieków wykorzystywany jest w kuchniach całego świata: do zup, dań głównych, deserów. W Polsce cynamon wykorzystywany jest głównie do szarlotki i prażonych jabłek, dlatego też kawa z cynamonem jest bardzo zdrowym i smacznym rozwiązaniem.
Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu?
Kawa z cynamonem ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Wystarczy pół łyżeczki cynamonu dziennie, aby szybko zauważyć pozytywne zmiany. Kawa z cynamonem pozwala obniżyć poziom cukru i złego cholesterolu.
Dodatkowo poprawia trawienie, wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Picie kawy z dodatkiem przyprawy zmniejsza również przykre dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym i znacznie wzmacnia koncentrację i pracę mózgu.
Dlaczego czarna kawa jest najzdrowsza? Zrezygnuj ze słodkich dodatków
Kawa czarna z dodatkiem cynamonu jest jedną z najzdrowszych wersji popularnego napoju. Jeśli lubisz słodką kawę, dodaj do niej odrobinę miodu lub naturalnego słodzika, np. ksylitolu lub stewii. Tak przygotowana kawa doskonale Cię pobudzi i jest mało kaloryczna.
Zrezygnuj natomiast z kaw z dużą ilością mleka i syropów smakowych. Smakowa kawa latte wygląda i smakuje bardzo dobrze, jednak dostarcza ponad 150 zupełnie pustych kalorii. O ile taka kawa wypita raz na jakiś czas faktycznie nie zaszkodzi, tak pita dziennie lub często przyczyni się do powstania nadwagi, cukrzycy i chorób serca.
Do kawy warto dodać również inne przyprawy- tu poznasz przepis na kawę z kurkumą i goździkami, pobudza i rozgrzewa. Dowiedz się również, która herbata jest najzdrowsza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
Źródło: fitness