Smakosze.pl Przepisy Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy
canva/intek1

Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy

20 września 2022

Kotlety mielone z grzybami leśnymi są znakomite. Pełen aromatu produkt dodany do masy przygotowanej z mięsa, namoczonej w mleku bułki, cebuli i jaj świetnie uzupełnia smak. Jednocześnie nadaje mielonym soczystości i sprawia, że kotlety wprost rozpływają się w ustach. Musicie spróbować.

Soczyste kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. M ięso w połączeniu z pysznymi leśnymi grzybami będzie jeszcze lepsze. Danie robi się bardzo podobnie, a smak na długo zapada w pamięć. Nie tylko amatorzy skarbów lasu będą zachwyceni.

Przepis na smaczne kotlety mielone z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

  • 400 g świeżych podgrzybków

  • 4 czerstwe kajzerki

  • mleko

  • 2 duże jaja

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 płaska łyżka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Jak przygotować kotlety mielone z grzybami leśnymi? Prosty patent na aromatyczny obiad

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Grzyby oczyszczamy, kroimy je w niewielką kostkę. Bułki moczymy w mleku. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej warzywo. Pod koniec dodajemy czosnek, a po chwili wrzucamy grzyby.

Całość smażymy do czasu, aż się ładnie zrumieni i zredukuje. Studzimy. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy odsączone pieczywo, przyprawy oraz zawartość patelni. Wbijamy jaja i wyrabiamy masę.

Formujemy z niej niezbyt duże klopsy, po czym obtaczamy je starannie w bułce tartej. Kotlety mielone z grzybami leśnymi smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Doskonale smakują z purée ziemniaczanym oraz ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety mielone. Polecamy lekką wersję rarytasu przyrządzaną w piekarniku . Być może też spodoba wam się prosty patent z zastosowaniem majonezu , który sprawia, że mięso wychodzi bardzo soczyste.

Kotlety mielone z grzybami leśnym są pyszne
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy