Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.09.2022 15:50

Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki

Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki
TRICOLORS/East News, canva/arfo

Robert Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Do zupy dodaje żołądki drobiowe i kaszę mannę. W ten sposób przygotowany wywar jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Zupa ogórkowa z przepisu Makłowicza doskonale nasyci i rozgrzeje domowników.

Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych jest przepyszna. Makłowicz nie dodaje do niej ziemniaków. Zamiast nich przygotowuje kluseczki grysikowe, czyli kluski z kaszy manny. Przypominają one tradycyjne kluski lane, jednak są o wiele smaczniejsze.

Makłowicz ogórkową gotuje na wcześnie przygotowanym bulionie drobiowym. Jeśli mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotujmy na nim zupę, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z bulionu z kostki rosołowej, bo to sama sól i konserwanty.

Ogórki kiszone do ogórkowej wymagają odpowiedniego przygotowania. Starte warzywa smażymy na niewielkiej ilości masła i dodajemy, kiedy aromatyczny bulion jest już gotowy. Nie zapomnijmy również o wodzie po ogórkach, która wzmacnia kwaśny smak wywaru.

Zupa ogórkowa z kaszą manną na żołądkach drobiowych

Składniki:

  • 400 g żołądków drobiowych

  • 4 ogórki kiszone

  • woda z ogórków kiszonych

  • cebula

  • 2 l bulionu drobiowego

  • śmietana do zabielenia

  • koperek

  • sól, pieprz do smaku

  • masło do smażenia

Składniki na kluseczki grysikowe:

  • 200 g kaszy manny

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki masła

Jak ugotować zupę ogórkową według Makłowicza?

Umyj, oczyść i ugotuj żołądki drobiowe. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z bulionem. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj ją do wywaru. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.

Ogórki zetrzyj na tarce i podsmaż na maśle, odstaw. Do miski z kaszą manną wbij jajko, dodaj masło, posól, wymieszaj i odstaw, żeby masa zgęstniała, ale była wilgotna. Do zupy dodaj ogórki kiszone, wodę po ogórkach i gotuj jeszcze kilka minut.

Ogórkową dopraw do smaku solą i pieprzem. Do gotującej się zupy nakładaj niewielką ilość masy grysikowej, tak, żeby powstały kluseczki. Zupę zabiel śmietaną i posyp solidnie koperkiem.

Ugotuj również zupę pomidorową przepisu Roberta Makłowicza. Makłowicz zdradził również przepis na najlepszy rosół. Sekretem są dwa konkretne rodzaje mięsa.

Ogórki kiszone do zupy ogórkowej
canva/kwasny221

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze-kulinarne