Smakosze.pl
Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki

TRICOLORS/East News, canva/arfo

Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki

20 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Robert Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Do zupy dodaje żołądki drobiowe i kaszę mannę. W ten sposób przygotowany wywar jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Zupa ogórkowa z przepisu Makłowicza doskonale nasyci i rozgrzeje domowników.

Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych jest przepyszna. Makłowicz nie dodaje do niej ziemniaków. Zamiast nich przygotowuje kluseczki grysikowe, czyli kluski z kaszy manny. Przypominają one tradycyjne kluski lane, jednak są o wiele smaczniejsze.

rosół

Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj

CZYTAJ DALEJ

Makłowicz ogórkową gotuje na wcześnie przygotowanym bulionie drobiowym. Jeśli mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotujmy na nim zupę, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z bulionu z kostki rosołowej, bo to sama sól i konserwanty.

Ogórki kiszone do ogórkowej wymagają odpowiedniego przygotowania. Starte warzywa smażymy na niewielkiej ilości masła i dodajemy, kiedy aromatyczny bulion jest już gotowy. Nie zapomnijmy również o wodzie po ogórkach, która wzmacnia kwaśny smak wywaru.

Zupa ogórkowa z kaszą manną na żołądkach drobiowych

Składniki:

  • 400 g żołądków drobiowych

  • 4 ogórki kiszone

  • woda z ogórków kiszonych

  • cebula

  • 2 l bulionu drobiowego

  • śmietana do zabielenia

  • koperek

  • sól, pieprz do smaku

  • masło do smażenia

Składniki na kluseczki grysikowe:

  • 200 g kaszy manny

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki masła

Jak ugotować zupę ogórkową według Makłowicza?

Umyj, oczyść i ugotuj żołądki drobiowe. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z bulionem. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj ją do wywaru. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.

Ogórki zetrzyj na tarce i podsmaż na maśle, odstaw. Do miski z kaszą manną wbij jajko, dodaj masło, posól, wymieszaj i odstaw, żeby masa zgęstniała, ale była wilgotna. Do zupy dodaj ogórki kiszone, wodę po ogórkach i gotuj jeszcze kilka minut.

Ogórkową dopraw do smaku solą i pieprzem. Do gotującej się zupy nakładaj niewielką ilość masy grysikowej, tak, żeby powstały kluseczki. Zupę zabiel śmietaną i posyp solidnie koperkiem.

Ugotuj również zupę pomidorową przepisu Roberta Makłowicza. Makłowicz zdradził również przepis na najlepszy rosół. Sekretem są dwa konkretne rodzaje mięsa.

Ogórki kiszone do zupy ogórkowej

canva/kwasny221

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze-kulinarne

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >