Smakosze.pl
Najłatwiejsze, elastyczne ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe

canva/ Adam88xx

Najłatwiejsze, doskonałe ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe

20 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Niektórzy do ciasta na pierogi dodają olej lub roztopione masło, inni jajko lub żółtko. Najłatwiejsze ciasto na pierogi przygotujesz jednak wyłącznie z mąki, soli i wody. Gwarantujemy, że będzie elastyczne i miękkie. Musisz tylko zadbać o odpowiednią temperaturę wody.

Domowe pierogi to jedno z dań, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Niezależnie od tego, jakim farszem chcemy je nadziać, musimy odpowiednio przygotować ciasto. Nawet najlepsze nadzienie nie obroni bowiem smaku pierogów, jeśli ciasto będzie twarde i gumowate.

Szarlotka z gruszkami jest pyszna

Zamiast jabłek sięgnij po inne owoce. Szarlotka wyjdzie 100 razy lepiej. Każdy będzie błagał o dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Sekretem elastycznego i sprężystego ciasta wcale nie jest jajko lub tłuszcz, a woda. Do ciasta na pierogi zawsze dodajemy gorącą wodę, która sparzy mąkę. To prosty trik, dzięki któremu ciasto zawsze będzie sprężyste i doskonałe. Ciasto mieszamy łyżką lub widelcem, a kiedy przestygnie, zaczynamy je wyrabiać ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto na pierogi jest proste w przygotowaniu. Pierogi możemy przygotować z ulubionym farszem, mogą to być jagody lub truskawki, ser z ziemniakami, mięso z rosołu czy warzywa. Totalnym hitem są pierogi z łososiem lub pstrągiem, a także z serem i szpinakiem, koniecznie musisz je przygotować.

Najłatwiejsze ciasto na pierogi z 3 składników

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 szklanka gorącej wody

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi z 3 składników?

Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z solą. Stopniowo dolewaj gorącą wodę, mieszając ciasto łyżką lub widelcem. Gdy ciasto przestygnie, przełóż je na stolnicę lub kuchenny blat i zacznij je wyrabiać ręcznie.

Ciasto na pierogi wyrabiaj do momentu, aż będzie sprężyste i miękkie. Następnie przykryj je np. miską i odstaw na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Potem ciasto podziel na mniejsze części, kolejno je rozwałkowuj, wykrawaj krążki i nadziewaj je farszem.

Pomysł na równie smaczny obiad? Przygotuj pyzy z mięsem po rosole. Pyzy polej okrasą z masła i cebuli, będą przepyszne. Jeśli masz ochotę na szybkie i pożywne danie - tu poznasz przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą i serem.

Pierogi

canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zajadam

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Czytaj więcej >