Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najłatwiejsze, doskonałe ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.09.2022 17:55

Najłatwiejsze, doskonałe ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe

Najłatwiejsze, elastyczne ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe
canva/ Adam88xx

Niektórzy do ciasta na pierogi dodają olej lub roztopione masło, inni jajko lub żółtko. Najłatwiejsze ciasto na pierogi przygotujesz jednak wyłącznie z mąki, soli i wody. Gwarantujemy, że będzie elastyczne i miękkie. Musisz tylko zadbać o odpowiednią temperaturę wody.

Domowe pierogi to jedno z dań, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Niezależnie od tego, jakim farszem chcemy je nadziać, musimy odpowiednio przygotować ciasto. Nawet najlepsze nadzienie nie obroni bowiem smaku pierogów, jeśli ciasto będzie twarde i gumowate.

Sekretem elastycznego i sprężystego ciasta wcale nie jest jajko lub tłuszcz, a woda. Do ciasta na pierogi zawsze dodajemy gorącą wodę, która sparzy mąkę. To prosty trik, dzięki któremu ciasto zawsze będzie sprężyste i doskonałe. Ciasto mieszamy łyżką lub widelcem, a kiedy przestygnie, zaczynamy je wyrabiać ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto na pierogi jest proste w przygotowaniu. Pierogi możemy przygotować z ulubionym farszem, mogą to być jagody lub truskawki, ser z ziemniakami, mięso z rosołu czy warzywa. Totalnym hitem są pierogi z łososiem lub pstrągiem, a także z serem i szpinakiem, koniecznie musisz je przygotować.

Najłatwiejsze ciasto na pierogi z 3 składników

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 szklanka gorącej wody

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi z 3 składników?

Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z solą. Stopniowo dolewaj gorącą wodę, mieszając ciasto łyżką lub widelcem. Gdy ciasto przestygnie, przełóż je na stolnicę lub kuchenny blat i zacznij je wyrabiać ręcznie.

Ciasto na pierogi wyrabiaj do momentu, aż będzie sprężyste i miękkie. Następnie przykryj je np. miską i odstaw na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Potem ciasto podziel na mniejsze części, kolejno je rozwałkowuj, wykrawaj krążki i nadziewaj je farszem.

Pomysł na równie smaczny obiad? Przygotuj pyzy z mięsem po rosole. Pyzy polej okrasą z masła i cebuli, będą przepyszne. Jeśli masz ochotę na szybkie i pożywne danie - tu poznasz przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą i serem.

Pierogi
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zajadam