Smakosze.pl Przepisy Obłędne maślaki w zalewie octowej. Przebój wśród przetworów
canva/jirkaejc

Obłędne maślaki w zalewie octowej. Przebój wśród przetworów

9 października 2022

Maślaki są niezwykle delikatnymi w smaku grzybami. Świetnie smakują w sosach, ale w wersji marynowanej też będą smaczne. Dziś podpowiemy wam jak szybko i sprawnie zamknąć je w słoiku z pyszną zalewą. Zachwyty gwarantowane.

Patent na marynowane maślaki zachwyci każdego amatora leśnych skarbów. Przygotowanie aromatycznej i pełnej smaku wersji przysmaku jest niezwykle proste i nie wymaga trudno dostępnych składników. Zaproponowana zalewa świetnie podkreśla smak grzybów. Skusicie się?

Przepis na smaczne maślaki marynowane

Składniki:

  • 500 g świeżych maślaków

  • 2 średniej wielkości cebule

  • sok z połowy cytryny

  • 125 ml octu spirytusowego

  • 375 ml wody

  • 25 g cukru

  • 7 g soli

  • 5 g ziaren gorczycy

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 3 nieduże suszone liście laurowe

Jak przygotować maślaki marynowane? Znamy prosty przepis

Maślaki oczyszczamy z piasku, resztek ściółki i korzonków. Usuwamy skórkę z kapeluszy. Myjemy je posolonej wodzie, płuczemy i gotujemy przez 15 minut we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny, na początkowym etapie usuwając pojawiającą się białą pianę.

Wlany sok pomoże zachować jasny kolor grzybków. Odcedzony przysmak układamy w suchych i wyparzonych słoikach wraz z cebulą pokrojoną na plastry. W garnku zagotowujemy wodę z octem i przyprawami. Zalewą wypełniamy naczynia i szczelnie je zamykamy.

Marynowane maślaki pasteryzujemy, wstawiając słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, zalewając je wodą do 3/4 wysokości i gotując przez kwadrans. Wyjmujemy i ustawiamy je do góry dnem. Po ostudzeniu przenosimy do spiżarki.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy, które pomogą wam smacznie wykorzystać grzybki. Dodajcie je do sałatki jarzynowej lub tatara , a z pewnością wprawicie w zachwyt rodzinę i znajomych.

Maślaki w marynacie są znakomite
canva/igorr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy