Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o krajance i lanych. Wachowicz podaje rosół z innym dodatkiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.10.2022 10:45

Zapomnij o krajance i lanych. Wachowicz podaje rosół z innym dodatkiem

Zapomnij o krajance i lanych. Wachowicz podaje rosół z innym dodatkiem
Pawel Wodzynski/East News, canva/gbh007

Zapomnij o makaronie i lanych kluskach. Ewa Wachowicz podaje rosół z grysikiem. Wywar wołowo-warzywny zaserwowany z kostką z kaszy manny bije na głowę wszystkie inne. Jest niezwykle aromatyczny, pełny w smaku, a przy tym lekko strawny i pożywny.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na wyraźny i bardzo aromatyczny rosół wołowy z grysikiem. To pomysł na obiad dla całej rodziny jak za dawnych lat. Grysik, czyli kasza manna z dodatkiem soli i masła, po ostudzeniu jest tak gęsta, że możemy pokroić ją w kostkę i podać np. z rosołem, mlekiem lub inną zupą.

Wachowicz rosół gotuje wyłącznie na solidnej porcji wołowiny z kością. Wywar musi gotować się do 3 godzin na najmniejszym ogniu, dzięki czemu mięso odda cały smak i aromat, a rosół nabierze charakteru. Rosół doprawiamy solą i pieprzem przed samym podaniem, nigdy w trakcie gotowania.

Z mięsa i warzyw po rosole możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw, między innymi pasztet, farsz do krokietów, farsz do pierogów. Dzięki temu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Warzywa również możemy wykorzystać, np. do przygotowania pasztetu lub lekkich kotletów.

Rosół z grysikiem według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki na rosół:

  • 1 kg wołowiny z kością

  • kawałek selera

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • natka pietruszki

  • cebula

  • biała część pora

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 gałązki lubczyku

  • sól, pieprz

Składniki na grysik:

  • pół szklanki kaszy manny

  • 1,5 łyżki masła

  • sól

Jak ugotować rosół wołowy z grysikiem? Smakuje o wiele lepiej niż z makaronem, czy lanymi kluskami

Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, opaloną nad ogniem cebulę, seler, marchewki, korzenie pietruszki, seler, por. Wszystkie składniki zalej zimną wodą i zacznij gotować na najmniejszym ogniu.

Gdy powstaną szumowiny, zdejmij je, dodaj lubczyk i gotuj przez 2,5-3 godziny na najmniejszym ogniu. Rosół musi tylko lekko pyrkać, dzięki czemu zyska najlepszy smak.

Przygotuj grysik: w garnku zagotuj 1,5 szklanki wody, wsyp kaszę i cały czas mieszaj. Następnie dodaj sól do smaku i ugotuj na gęsto. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła, wymieszaj i przelej na talerz.

Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Zimny grysik pokrój w kostkę, przełóż na talerze, zalej gorącym wywarem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź również, jak wyklarować mętny rosół. Znamy proste i skuteczne metody. Z warzyw z rosołu zrobisz pyszne kotlety wegetariańskie, nic nie może się zmarnować.

Rosół
canva/Filippo Carlot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz