Sałatka jarzynowa jest klasycznym daniem goszczącym na naszych stołach przy wielu okazjach. Sprawdzi się też podczas świąt. Zaskoczcie gości wyjątkowym dodatkiem — marynowanymi grzybkami. Taka jarzynowa spodoba się on nie amatorom leśnych skarbów.
Liczne wersje jarzynowej na pewno już przetestowaliście. Polecaliśmy tę sałatkę z dodatkiem ogórków oraz w wersji bez jajek. Tym razem zdradzamy jak specjał przyrządzić z pysznymi marynowanymi grzybkami. Będziecie zachwyceni jego smakiem.
Miękkie i puszyste kotlety ziemniaczane bez jajka
CZYTAJ DALEJPrzepis na jarzynową z grzybami marynowanymi
Składniki:
4 spore ziemniaki
1 średnia marchew
1 większa pietruszka
pół papryki czerwonej
biała część średniego pora
1 mała puszka kukurydzy
1 słoiczek marynowanych grzybków
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę myjemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę. Pora oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w półtalarki. Przelewamy je wrzątkiem na sicie.
Paprykę pozbawiamy ziaren, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę i grzyby osączamy z zalewy. Grzyby także kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce. Następnie dodajemy jogurt i majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaną potrawę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Wskazówka: użyj jogurtu sojowego i majonezu bezjajecznego, a danie będzie odpowiednie dla wegan.
Marynowane grzybki idealnie pasują do jarzynowej
Źródło zdjęcia: canva/arfo
NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków
Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku