Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa z grzybami

canva/phbcz

Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

19 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa jest klasycznym daniem goszczącym na naszych stołach przy wielu okazjach. Sprawdzi się też podczas świąt. Zaskoczcie gości wyjątkowym dodatkiem — marynowanymi grzybkami. Taka jarzynowa spodoba się on nie amatorom leśnych skarbów.

Liczne wersje jarzynowej na pewno już przetestowaliście. Polecaliśmy tę sałatkę z dodatkiem ogórków oraz w wersji bez jajek. Tym razem zdradzamy jak specjał przyrządzić z pysznymi marynowanymi grzybkami. Będziecie zachwyceni jego smakiem.

kotlety ziemniaczane

Miękkie i puszyste kotlety ziemniaczane bez jajka

CZYTAJ DALEJ

Przepis na jarzynową z grzybami marynowanymi

Składniki:

  • 4 spore ziemniaki

  • 1 średnia marchew

  • 1 większa pietruszka

  • pół papryki czerwonej

  • biała część średniego pora

  • 1 mała puszka kukurydzy

  • 1 słoiczek marynowanych grzybków

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę myjemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę. Pora oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w półtalarki. Przelewamy je wrzątkiem na sicie.

Paprykę pozbawiamy ziaren, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę i grzyby osączamy z zalewy. Grzyby także kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce. Następnie dodajemy jogurt i majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszaną potrawę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Wskazówka: użyj jogurtu sojowego i majonezu bezjajecznego, a danie będzie odpowiednie dla wegan.

Marynowane grzybki

Marynowane grzybki idealnie pasują do jarzynowej

Źródło zdjęcia: canva/arfo

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Czytaj więcej >
miodownik

Przepisy

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Czytaj więcej >

Przepisy

Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad

Czytaj więcej >