Jak przyrządzić pyszny tatar?
Tatar to przystawka, która ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy za nią przepadają, innych mdli sama myśl jedzenia surowego mięsa. Jednak ci, co lubią tatar, wiedzą, że potrafi smakować doskonale. Wszystko zależy od tego, jak go przyprawimy i co do niego dodamy. Zobacz jak przyrządzić pyszny tatar.
Tatar przygotowuje się z mięsa wołowego. Powinno być chude i delikatne, bez tłuszczu i przerostów. Na tatar najlepsza jest polędwica wołowa, ale można ją też zastąpić tańszą ligawą czy mięsem z udźca. Mięso powinno być miękkie i super świeże, bo nie poddajemy go żadnej obróbce termicznej. Mięso najlepiej drobno posiekać, ale można je też zmielić.
Jeśli zaś chodzi o dodatki do tatara, to zawsze jest to żółko, cebula, olej, sól i pieprz. Dla zaostrzenia smaku warto dodać trochę musztardy, sosu sojowego lub sosu Worcestershire. Wedle uznania tatar podaje się z ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, marynowanymi grzybami, kaparami. Ogórki konserwowe wybierają zwolennicy łagodniejszych smaków, kiszone, ci co lubią kwaśne nuty smakowe.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przyrządzić pyszny tatar?
Składniki:
600 g mielonej wołowiny na tatar
5 żółtek
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ogórki konserwowe lub kiszone
świeżo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie tatara
Do zmielonej wołowiny dodaj jedno żółtko, musztardę, sos sojowy i oliwę z oliwek. Dokładnie wyrób masę, jeśli jest zbyt zwarta, możesz do niej dodać 1-2 łyżki przegotowanej, zimnej wody. Tatar wstaw na pół godziny do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórki pokrój w małą kostkę. Małe foremki wyłóż folią spożywczą i napełnij tatarem. Uformowane porcje tatara wyłóż na talerzyki. W każdej zrób wgłębienie, wbij w nie żółtko. Tatar podawaj z posiekanym ogórkiem i cebulą.
Wskazówka: Przed wybiciem jaj ich skorupki dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Białka możesz wykorzystać np. do przygotowania bezy.
Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje na przygotowanie tatara. Zobacz jak tatar przygotowuje Magda Gessler, a także jak zrobić tatar z łososia.
Źródło zdjęcia: canva/Vegan-Design
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: akademiasmaku