Obłędne placki ziemniaczane, które smakują jak pizza
Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zaliczają się do grona naszych rodzimych kulinarnych szlagierów. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem postawimy na placki ziemniaczane o smaku pizzy.
Wyjątkowe placki ziemniaczane zachwycą domowników
Placki ziemniaczane uchodzą za wyjątkowy specjał. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Istnieje wiele receptur na kultowe placki ziemniaczane. Ostatnio prezentowaliśmy przepis od Roberta Makłowicza .
Dziś podzielimy się wyjątkową recepturą na placki ziemniaczane. Wielbiciele kulinariów z pewnością będą zachwyceni daniem w tym wydaniu . Wszystko dlatego, że placki ziemniaczane zaczną smakować niczym pizza.
Zarówno placki ziemniaczane, jak i pizza są daniami, których nikomu nie trzeba przedstawiać. Lubi je praktycznie każdy. Okazuje się, że oba specjały można połączyć w jeden. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić . Co nam będzie potrzebne?
-
500 g ziemniaków typu C
-
100 g sera
-
100 g pieczarek
-
30 g mąki pszennej
-
jajko
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
pół papryki
-
pomidor
-
bazylia
-
oregano
-
sól
-
pieprz
Przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane
Na początku obieramy i myjemy ziemniaki. Ścieramy je na tarce o niewielkich oczkach lub przy użyciu specjalnego urządzenia. Podobnie postępujemy z cebulą. Do masy dodajemy mąkę i jajko. Całość starannie mieszamy .
(Canva / pixelshot)
Powinniśmy uzyskać jednolite ciasto. Doprawiamy je przyprawami wedle uznania. Smażymy dosyć spore placki ziemniaczane . Pamiętajmy, by robić to na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy już będą gotowe, odkładamy je na papierowe ręczniki.
Pieczarki i paprykę kroimy na niewielkie kawałki. Podsmażamy je przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy do nich posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy już się zeszklą, wzbogacamy wszystko o pokrojonego pomidora . Na koniec doprawiamy mieszankę.
Placki ziemniaczane umieszczamy na brytfance wyścielonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nich porcje podsmażonych warzyw. Z wierzchu posypujemy danie startym serem. Dobrze sprawdzi się mozzarella. Całość zapiekamy przez około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza .
Placki ziemniaczane o smaku pizzy są już gotowe. Nie pozostaje nic innego, jak przystąpić do beztroskiego zajadania. Domownicy z pewnością będą domagali się dokładki. Godny uwagi jest również przepis z 1926 roku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia