Placki ziemniaczane
Pixabay /manfredrichter

Patent Makłowicza na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to proste i smaczne danie, które często gości na naszych stołach. Swoim patentem na tę potrawę podzielił się sam Robert Makłowicz. Niebywałe, w czym tkwi sekret ich smaku. Poniżej podajemy przepis Roberta Makłowicza na wyborne placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, która może być wybornym dodatkiem do dań. Doskonale komponuje się m.in. z sosem cygańskim oraz gulaszem. Każdy miłośnik gotowania ma swój sprawdzony patent na tę potrawę. Jak robi je sam Robert Makłowicz?

Patent Makłowicza na pyszne placki ziemniaczane

Robert Makłowicz jest ulubieńcem wielu Polaków. Kucharz i podróżnik inspiruje od lat do kulinarnych eksperymentów. Jego przepisy cieszą się ogromną popularnością. Jakiś czas temu zdradził swój sposób na placki ziemniaczane.

Po raz kolejny okazuje się, że kulinarny sukces tkwi w szczegółach. Makłowicz sugeruje, aby do placków ziemniaczanych wybierać mączyste odmiany ziemniaków takie jak: Gracja, Bryza, Tajfun oraz Gustaw.

To właśnie odpowiednia odmiana ziemniaków jest gwarancją tego, że nasze placki wyjdą nieziemsko chrupiące. Poniżej podajemy przepis Roberta Makłowicza na to pyszne danie.

Media podają, ile może wynieść kaucja za plastikowe butelkiMedia podają, ile może wynieść kaucja za plastikowe butelkiCzytaj dalej

Placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza

Lista składników:

  • 20 g drożdży
  • 4 łyżki mąki
  • mleko
  • jajko
  • ok. 16 ziemniaków
  • sól, pieprz, cukier, cebula

    Sposób wykonania:

    Przygotuj zaczyn z jednej łyżki mąki, odrobiny mleka oraz szczypty cukru. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce. W tym czasie zagotuj około 300 ml mleka.

    Starte ziemniaki przełóż na sitko, a następnie sparz je gorącym mlekiem, odciśnij i połącz z przygotowanym wcześniej zaczynem drożdżowym. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle, a następnie dodaj do powstałej wcześniej masy ziemniaczanej wraz z mąką, jajkiem, solą oraz pieprzem.

    Rozgrzej olej na patelni. Nałóż łyżką porcję masy ziemniaczanej i smaż z obu stron na piękny złoty kolor. Placki można jeść same lub z dodatkiem gulaszu (doskonały przepis na to danie znajdziecie tutaj)

    Polecamy również przepis na placki ziemniaczane z 1926 roku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł