Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

Pixabay /manfredrichter

Patent Makłowicza na chrupiące placki ziemniaczane

9 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Placki ziemniaczane to proste i smaczne danie, które często gości na naszych stołach. Swoim patentem na tę potrawę podzielił się sam Robert Makłowicz. Niebywałe, w czym tkwi sekret ich smaku. Poniżej podajemy przepis Roberta Makłowicza na wyborne p

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, która może być wybornym dodatkiem do dań. Doskonale komponuje się m.in. z sosem cygańskim oraz gulaszem. Każdy miłośnik gotowania ma swój sprawdzony patent na tę potrawę. Jak robi je sam Robert Makłowicz?

Patent Makłowicza na pyszne placki ziemniaczane

Robert Makłowicz jest ulubieńcem wielu Polaków. Kucharz i podróżnik inspiruje od lat do kulinarnych eksperymentów. Jego przepisy cieszą się ogromną popularnością. Jakiś czas temu zdradził swój sposób na placki ziemniaczane.

Po raz kolejny okazuje się, że kulinarny sukces tkwi w szczegółach. Makłowicz sugeruje, aby do placków ziemniaczanych wybierać mączyste odmiany ziemniaków takie jak: Gracja, Bryza, Tajfun oraz Gustaw.

To właśnie odpowiednia odmiana ziemniaków jest gwarancją tego, że nasze placki wyjdą nieziemsko chrupiące. Poniżej podajemy przepis Roberta Makłowicza na to pyszne danie.

Placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza

Lista składników:

  • 20 g drożdży

  • 4 łyżki mąki

  • mleko

  • jajko

  • ok. 16 ziemniaków

  • sól, pieprz, cukier, cebula undefined

    undefined

undefined

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Ekspresowy przepis na niezapomniany galaretkowiec bez pieczenia

  • Dlaczego warto jeść makrelę?

  • Czy można jeść nitki z bananów?

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >