Obłędnie chrupiące kopytka serem w środku
Kopytka są jednym z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Przeważnie nie przygotowujemy ich z żadnym nadzieniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wypełnić je przepysznym żółtym serem. Kopytka w tej odsłonie zachwycą domowników.
Smakowite kopytka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowałyby to kultowe danie. Tym razem sięgniemy po kopytka w niecodziennym wydaniu.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Smażone kopytka z serowym nadzieniem
Kopytka uchodzą za kulinarny szlagier. Już wcześniej przedstawialiśmy tradycyjny przepis na ten specjał . Dziś wypróbujemy nietypową recepturę. Dzięki niej będziemy mogli raczyć się kopytkami z dodatkiem żółtego sera.
Przepis na kopytka z nadzieniem z żółtego sera nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów . Nawet mniej doświadczeni smakosze sobie z nim poradzą. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
500 g ziemniaków
-
100 g mąki ziemniaczanej
-
50 g mąki pszennej
-
jajko
-
250 g żółtego sera
-
bułka tarta
-
sól
-
pieprz
-
papryka wędzona
-
mleko
-
olej
Niezawodny przepis na kopytka z żółtym serem
Na początku obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Kiedy będą już gotowe, musimy je ostudzić . Następnie ziemniaki ubijamy na gładką masę. Wzbogacamy je o jajko, oba rodzaje mąki oraz odrobinę soli.
Urabiamy gładkie ciasto. Na blat przesiewamy odrobinę mąki. Umieszczamy na nim nasze ciasto na kopytka, z którego odrywamy niewielkie kawałki. Formujemy z nich wałki o średnicy około 6 cm. Każdy z nich spłaszczamy. Na środku wykładamy kawałki żółtego sera . Kopytka zawijamy, tak aby ciasto przykryło ser.
Kopytka namaczamy delikatnie w mleku i obtaczamy panierką z bułki tartej i przypraw. Specjał smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolo r. Kopytka w tej odsłonie powinny sprostać wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Godny uwagi jest także przepis na danie z dodatkiem sosu gulaszowego .
Canva / Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ostra na słodko