Kotlet de volaille nadziewany suszonymi pomidorami
Kotlety de volaille cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałby je z miłą chęcią. Przeważnie we wnętrzu mięsnych zawiniątek możemy znaleźć ser lub masło z ziołami. Tym razem nadzienie będzie bazowało na przepysznych suszonych pomidorach.
Nie da się ukryć, że kotlety de volaille potrafią zachwycić fantastycznym smakiem. Dziś sięgniemy po przepis, na niecodzienne wydanie tego wybornego dania, w którym zagoszczą suszone pomidory. Efekt na długo pozostaje w pamięci.
Kotlety de volaille z suszonymi pomidorami
Smakowite kotlety de volaille można przygotować na wiele sposobów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę samej Magdy Gessler. Jednak czasami warto postawić na bardziej nietypowe rozwiązania. Jakie składniki będą nam potrzebne do kotletów de volaille z suszonymi pomidorami?
pierś z kurczaka
ziołowy serek twarogowy
słoik suszonych pomidorów w oliwie
jajko
bułka tarta
30 ml mleka
15 g masła
sól
pieprz
olej
Przepis na kotlety de volaille z suszonymi pomidorami zaskakuje prostotą
Na początku oczyszczamy pierś z kurczaka. Pozbywamy się błonek i ścięgien. Mięso dzielimy na cztery kawałki o podobnej wielkości. Następnie delikatnie rozbijamy je przy użyciu tłuczka. Warto wiedzieć, do czego służy druga strona tego przyrządu.
Rozbite kotlety obtaczamy w odrobinie soli i pieprzu. Po jednej stronie smarujemy je serkiem twarogowym. Na nim układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Kotlety mocno zawijamy.
Zawiniątka namaczamy w jajku i bułce tartej. Wykładamy je na rozgrzanym oleju. Kotlety de volaille smażymy ze wszystkich stron na złocisty kolor. Pójdzie nam o wiele łatwiej, jeśli będziemy je smażyć na głębszym tłuszczu.
Podczas smażenia możemy przyrządzić sos do kotletów. Wystarczy, że w niewielkim garnku roztopimy masło i zmieszamy je z mlekiem oraz kilkoma łyżkami serka twarogowego. Taki sos sprawi, że kotlety de volaille będą jeszcze lepsze. Jako dodatki dobre sprawdzą się frytki i surówka.
Canva / gkrphoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: e-mieszkanie