Smakosze.pl
Kotlet de volaille w wyjątkowej odsłonie

Canva / gkrphoto

Kotlet de volaille nadziewany suszonymi pomidorami

3 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety de volaille cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałby je z miłą chęcią. Przeważnie we wnętrzu mięsnych zawiniątek możemy znaleźć ser lub masło z ziołami. Tym razem nadzienie będzie bazowało na przepysznych suszonych pomidorach.

Nie da się ukryć, że kotlety de volaille potrafią zachwycić fantastycznym smakiem. Dziś sięgniemy po przepis, na niecodzienne wydanie tego wybornego dania, w którym zagoszczą suszone pomidory. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Kotlety de volaille z suszonymi pomidorami

Smakowite kotlety de volaille można przygotować na wiele sposobów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę samej Magdy Gessler. Jednak czasami warto postawić na bardziej nietypowe rozwiązania. Jakie składniki będą nam potrzebne do kotletów de volaille z suszonymi pomidorami?

  • pierś z kurczaka

  • ziołowy serek twarogowy

  • słoik suszonych pomidorów w oliwie

  • jajko

  • bułka tarta

  • 30 ml mleka

  • 15 g masła

  • sól

  • pieprz

  • olej

Przepis na kotlety de volaille z suszonymi pomidorami zaskakuje prostotą

Na początku oczyszczamy pierś z kurczaka. Pozbywamy się błonek i ścięgien. Mięso dzielimy na cztery kawałki o podobnej wielkości. Następnie delikatnie rozbijamy je przy użyciu tłuczka. Warto wiedzieć, do czego służy druga strona tego przyrządu.

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T124059.180

Tradycyjny, a zarazem najlepszy przepis na ogórki kiszone

CZYTAJ DALEJ

Rozbite kotlety obtaczamy w odrobinie soli i pieprzu. Po jednej stronie smarujemy je serkiem twarogowym. Na nim układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Kotlety mocno zawijamy.

Zawiniątka namaczamy w jajku i bułce tartej. Wykładamy je na rozgrzanym oleju. Kotlety de volaille smażymy ze wszystkich stron na złocisty kolor. Pójdzie nam o wiele łatwiej, jeśli będziemy je smażyć na głębszym tłuszczu.

Podczas smażenia możemy przyrządzić sos do kotletów. Wystarczy, że w niewielkim garnku roztopimy masło i zmieszamy je z mlekiem oraz kilkoma łyżkami serka twarogowego. Taki sos sprawi, że kotlety de volaille będą jeszcze lepsze. Jako dodatki dobre sprawdzą się frytki i surówka.

Kotlety de volaille są przepyszne

Kotlety de volaille są przepyszne

Canva / gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-mieszkanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >