Smakosze.pl
Kotlet de volaille w wyjątkowej odsłonie

Canva / gkrphoto

Kotlet de volaille nadziewany suszonymi pomidorami

3 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety de volaille cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałby je z miłą chęcią. Przeważnie we wnętrzu mięsnych zawiniątek możemy znaleźć ser lub masło z ziołami. Tym razem nadzienie będzie bazowało na przepysznych suszonych pomidorach.

Nie da się ukryć, że kotlety de volaille potrafią zachwycić fantastycznym smakiem. Dziś sięgniemy po przepis, na niecodzienne wydanie tego wybornego dania, w którym zagoszczą suszone pomidory. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Kotlety de volaille z suszonymi pomidorami

Smakowite kotlety de volaille można przygotować na wiele sposobów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę samej Magdy Gessler. Jednak czasami warto postawić na bardziej nietypowe rozwiązania. Jakie składniki będą nam potrzebne do kotletów de volaille z suszonymi pomidorami?

  • pierś z kurczaka

  • ziołowy serek twarogowy

  • słoik suszonych pomidorów w oliwie

  • jajko

  • bułka tarta

  • 30 ml mleka

  • 15 g masła

  • sól

  • pieprz

  • olej

Przepis na kotlety de volaille z suszonymi pomidorami zaskakuje prostotą

Na początku oczyszczamy pierś z kurczaka. Pozbywamy się błonek i ścięgien. Mięso dzielimy na cztery kawałki o podobnej wielkości. Następnie delikatnie rozbijamy je przy użyciu tłuczka. Warto wiedzieć, do czego służy druga strona tego przyrządu.

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T124059.180

Tradycyjny, a zarazem najlepszy przepis na ogórki kiszone

CZYTAJ DALEJ

Rozbite kotlety obtaczamy w odrobinie soli i pieprzu. Po jednej stronie smarujemy je serkiem twarogowym. Na nim układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Kotlety mocno zawijamy.

Zawiniątka namaczamy w jajku i bułce tartej. Wykładamy je na rozgrzanym oleju. Kotlety de volaille smażymy ze wszystkich stron na złocisty kolor. Pójdzie nam o wiele łatwiej, jeśli będziemy je smażyć na głębszym tłuszczu.

Podczas smażenia możemy przyrządzić sos do kotletów. Wystarczy, że w niewielkim garnku roztopimy masło i zmieszamy je z mlekiem oraz kilkoma łyżkami serka twarogowego. Taki sos sprawi, że kotlety de volaille będą jeszcze lepsze. Jako dodatki dobre sprawdzą się frytki i surówka.

Kotlety de volaille są przepyszne

Kotlety de volaille są przepyszne

Canva / gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-mieszkanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >