Smakosze.pl Przepisy Obłędnie puszysta budyniowa babka wielkanocna. Nikt się jej nie oprze
canva/ola_p

Obłędnie puszysta budyniowa babka wielkanocna. Nikt się jej nie oprze

9 kwietnia 2022

Babka jest jednym z ciast, bez których trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Nasz nowy przepis pozwoli wam przygotować niezwykle delikatny i puszysty wypiek o zniewalającym waniliowym smaku. Sekretem jest dodatek budyniu, który sprawia, że babka jest lekka i przyjemna w odbiorze. Spróbujcie jej koniecznie.

Babka wielkanocna musi być jednocześnie krucha, aromatyczna i puszysta. Kluczowy w osiągnięciu odpowiedniej konsystencji wypieku jest dodatek mąki ziemniaczanej . Warto ułatwić sobie zadanie i sięgnąć po budyń. Waniliowy proszek sprawdzi się doskonale i pozwoli wam przygotować ciasto niemalże błyskawicznie. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą babkę budyniową

Składniki:

  • 5 jaj

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 100 g masła + do posmarowania formy

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego o masie 35 g

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jajka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masło topimy w małym rondelku , stawiając go na niewielkim ogniu.

Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy ją z proszkiem budyniowym. Dodajemy proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy. Wlewamy przestudzone masło i łączymy je z masą.

Całość przenosimy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy przez 45-50 minut. Babkę studzimy i dekorujemy wedle uznania np. posypując ja cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: babka będzie smakowała obłędnie, gdy pokryjecie ją wyśmienitym lukrem królewskim. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na ten dodatek.

Babka upieczona z dodatkiem budyniu będzie wyśmienita
Babka upieczona z dodatkiem budyniu będzie wyśmienita

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy