Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu
Babka ucierana jest pyszną alternatywą dla klasycznego wielkanocnego specjału na bazie drożdży. Sekret jej delikatnej i kruchej konsystencji tkwi w dodatku mąki ziemniaczanej. Im więcej tego produktu użyjemy, tym bardziej sypki wypiek uzyskamy. Sprawdźcie naszą niezawodną recepturę i podajcie tę babkę na świątecznym stole — szybko zniknie z talerzy.
Babka ucierana jest zdecydowanie prostsza i szybsza w przyrządzeniu niż jej drożdżowy odpowiednik. Konsystencja uzyskanego ciasta jest też delikatniejsza, a zmiana smaku czy koloru wypieku nie nastręczy trudności.
Przepis, który wam dziś proponujemy, umożliwi przyrządzenie orzeźwiającej i lekkiej cytrynowej baby. Będzie równie pyszna, co specjał siostry Anastazji z brzoskwiniami i babka z dodatkiem majonezu. Jej smak z pewnością zachwyci waszych bliskich. Spróbujecie?
Przepis na doskonałą ucieraną babkę wielkanocną
Składniki:
1 szklanka cukru pudru
1 i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
5 jaj
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 2 cytryn lub połowa buteleczki aromatu cytrynowego
Przygotowanie:
Doprowadzamy składniki do temperatury pokojowej. Formę o wymiarach 36 cm x 23 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je intensywnie, aż podwoją swoją objętość.
Następnie — nie przerywając miksowania — wsypujemy cukier puder. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Masło umieszczamy w rondlu i roztapiamy je. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Łączymy sprawnie składniki, a następnie dodajemy skórkę z cytryny lub aromat. Na koniec mieszając masę, wlewamy cienkim strumieniem wrzące masło. Ciasto przenosimy do formy. Jej objętość powinna być na tyle duża, by surowa masa wypełniła 2/3 naczynia.
Babkę pieczemy przez 50 - 60 minut. W połowie pieczenia zmieniamy nastawę piekarnika na 170 stopni Celsjusza. Gdy patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy — wypiek jest gotowy. Studzimy go i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/vm2002
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: przepisy, babywkuchni