Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu

Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu

Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną?
canva/Matike

Babka ucierana jest pyszną alternatywą dla klasycznego wielkanocnego specjału na bazie drożdży. Sekret jej delikatnej i kruchej konsystencji tkwi w dodatku mąki ziemniaczanej. Im więcej tego produktu użyjemy, tym bardziej sypki wypiek uzyskamy. Sprawdźcie naszą niezawodną recepturę i podajcie tę babkę na świątecznym stole — szybko zniknie z talerzy.

Babka ucierana jest zdecydowanie prostsza i szybsza w przyrządzeniu niż jej drożdżowy odpowiednik. Konsystencja uzyskanego ciasta jest też delikatniejsza, a zmiana smaku czy koloru wypieku nie nastręczy trudności.

Przepis, który wam dziś proponujemy, umożliwi przyrządzenie orzeźwiającej i lekkiej cytrynowej baby. Będzie równie pyszna, co specjał siostry Anastazji z brzoskwiniami i babka z dodatkiem majonezu. Jej smak z pewnością zachwyci waszych bliskich. Spróbujecie?

Przepis na doskonałą ucieraną babkę wielkanocną

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej

  • 200 g masła

  • 5 jaj

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • skórka starta z 2 cytryn lub połowa buteleczki aromatu cytrynowego

Przygotowanie:

Doprowadzamy składniki do temperatury pokojowej. Formę o wymiarach 36 cm x 23 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je intensywnie, aż podwoją swoją objętość.

Następnie — nie przerywając miksowania — wsypujemy cukier puder. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Masło umieszczamy w rondlu i roztapiamy je. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Łączymy sprawnie składniki, a następnie dodajemy skórkę z cytryny lub aromat. Na koniec mieszając masę, wlewamy cienkim strumieniem wrzące masło. Ciasto przenosimy do formy. Jej objętość powinna być na tyle duża, by surowa masa wypełniła 2/3 naczynia.

Babkę pieczemy przez 50 - 60 minut. W połowie pieczenia zmieniamy nastawę piekarnika na 170 stopni Celsjusza. Gdy patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy — wypiek jest gotowy. Studzimy go i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Ucierana babka cytrynowa spodoba się każdemu
Ucierana babka cytrynowa spodoba się każdemu

Źródło zdjęcia: canva/vm2002

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy, babywkuchni

Zapraszamy na nasz Instagram