Obłędnie puszysta jajecznica na mleku. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Co zrobić na śniadanie? A może obłędnie puszystą jajecznicę na mleku? Jest szybka do przygotowania i znika z talerzy w mgnieniu oka. Swą soczystość zawdzięcza jednej prostej sztuczce, a mianowicie wybiciu jajek na patelnię z odrobiną mleka. Oto dokładny przepis.
Jaką jajecznicę lubicie najbardziej? Lekko ściętą czy dobrze wysmażoną? A może lekką i puszystą? Jeśli jesteście wielbicielami tej ostatniej, mamy dla was świetny przepis. Jego tajemnicą jest niewielki dodatek mleka.
Mleko w połączeniu z jajkami tworzy lekką mieszankę, która nie ścina się do końca i pozostaje soczysta. Mleko dodaje też jajecznicy lekkości i aksamitności. Dzięki niemu do jajecznicy nie dodaje się tłuszczu. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Obłędnie puszysta jajecznica na mleku
Składniki:
-
kilka łyżek mleka
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
szczypta pieprzu
Przygotowanie jajecznicy
Jajka wybij do miseczki. Rozkłóć je widelcem.
Na patelnię wlej tyle mleka, by zakryło ono dno. Podgrzewaj całość, aż mleko się zagotuje.
Na patelnię z mlekiem wlej jajka, oprósz je solą i pieprzem i całość smaż, mieszając, aż jajka się zetną.
Wskazówka:
Przed podaniem jajecznicę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Poznaj też przepis na jajecznicę na maślance z pomidorami , a także na jajecznicę po chłopsku .
Źródło zdjęcia: canva/kazoka30
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
-
Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad
-
Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie
Źródło: doradcasmaku