Obłędna jajecznica na maślance z pomidorami. Prosty przepis na wyśmienite śniadanie
Mamy dla was prosty przepis na wyśmienite śniadanie. Proponujemy obłędną jajecznicę na maślance z pomidorami. By ją przygotować, wystarczy przed dodaniem jajek, wlać na patelnię pół szklanki białego płynu. Jajecznica będzie aksamitna i niezwykle lekka, a mimo wszystko sycąca.
Jeśli macie ochotę na ciepłe, pożywne śniadanie, jajka są jak bardzo dobrym wyborem. Jajka, a dokładniej jajecznica, bo do tę prostą potrawę można wzbogacić o składniki, które odmienią jej smak i konsystencję.
I my tak właśnie zrobiliśmy, dodając do jajecznicy maślankę i pomidory. Napój sprawił, że jajecznica stała się rzadsza i bardziej aksamitna, a pomidory zmieniły nieco jej kolor i strukturę, a także dodały wyrazu. Koniecznie spróbujcie tej lekkiej wersji jajecznicy.
Obłędna jajecznica na maślance z pomidorami
Składniki:
1 pomidor
pół szklanki naturalnej maślanki
2-3 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie jajecznicy
Pomidor umyj, pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, wsyp na nią pomidora. Chwilę go przesmaż, co jakiś czas mieszając.
Na patelnię wlej maślankę, całość zamieszaj i dobrze razem podgrzej. Wbij jajka, zamieszaj, oprósz solą i pieprzem.
Jajecznice podgrzewaj do czasu, aż jajka zetną się tak, jak lubisz. Co jakiś czas ją zamieszaj. Patelnię zestaw z ognia i pozostaw na 2-3 minuty. Po tym czasie przełóż ją na talerz.
Wskazówki:
Jeśli wolisz rzadszą jajecznicę, na patelnię razem z maślanką możesz wlać też odrobinę mleka.
Przed podaniem jajecznicę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Więcej ciekawych pomysłów na jajecznicę znajdziesz na naszym portalu. Sprawdź, jak zrobić puszystą jajecznicę, a także poznaj najgorsze błędy popełniane przy robieniu jajecznicy.
Źródło zdjęcia: canva/milanfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza
Źródło: truskawkowa-fiesta.blogspot