Konkretna i przepyszna jajecznica po chłopsku z mąką
Jajecznica sama w sobie jest sycącą potrawą, dlatego często jest standardowym śniadaniowym wyborem. Jajecznica po chłopsku, czyli z dodatkiem mleka oraz mąki jest znacznie bardziej sycąca i odżywcza. Połączenie mąki oraz mleka sprawia, że całość zachowuje wilgotność i nabiera ciekawej, zbitej konsystencji. Niżej zdradzamy, jak zabrać się za jej przygotowanie.
Jajecznica to prawdopodobnie najczęściej przygotowywany z rana posiłek. Jajka wypełnione są większością wartości odżywczych potrzebnych do funkcjonowania, a także charakteryzują się pysznym smakiem. Mało kto jednak wie o istnieniu jajecznicy po chłopsku.
Danie charakteryzuje się dużym poziomem wilgotności i delikatną fakturą. Jest to świetny sposób na błyskawiczne gotowanie, gdy ma się pod ręką jedynie podstawowe produkty spożywcze. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego pokrojone warzywa, grzyby lub mięso, co da jeszcze smaczniejszy efekt.
Przepis na jajecznicę po chłopsku
Składniki:
6 jajek
50 ml mleka
40 g mąki
20 g masła
pieprz
sól
Zacznij od wbicia świeżych jajek do miseczki, rozbełtania ich na jednolitą masę i wymieszania z mlekiem. Gdy utworzą jednolitą konsystencję z nabiałem, wsyp przesianą przez sitko mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj.
Pamiętaj, aby upewnić się, że przed smażeniem uporałeś się ze wszystkim grudkami mąki. W przeciwnym wypadku mogą być one wyczuwalne podczas jedzenia, co nie jest przyjemne. Dopraw jajka solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na patelni umieść masło i postaw ją na średnim palniku. Gdy tłuszcz roztopi się, wylej na niego jajka. Drewnianą łopatką lekko mieszaj zawartość naczynia, aż jajka zetną się do odpowiadającego tobie poziomu. Podawaj jajecznicę po chłopsku wraz z pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile jajek można zjeść w ciągu tygodnia. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe lane faworki.
Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia-polska.net; mojegotowanie