Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby
Lubicie, gdy jajecznica jest puszysta i delikatnie kremowa? Przygotujcie ją z mlekiem. Dodatek tego płynu sprawi, że wyjdzie niesamowicie smaczna, a jej konsystencja zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować jajecznicę, korzystając z mikrofalówki i zdradzaliśmy jak ją wykonać bez dodatku tłuszczu . Tym razem mamy dla was niezawodny patent na uzyskanie niezwykle delikatnej jajecznicy na mleku. Wybierzcie jedną z metod i koniecznie spróbujcie.
Dwa sposoby na wyjątkowo puszystą jajecznicę
Składniki:
-
4 jaja zerówki
-
5-8 łyżek mleka lub napoju sojowego
-
sól w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie jajecznicy:
Jajecznicę na mleku można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy zakłada połączenie jajek z mlekiem w misce i usmażenie tak przygotowanej masy na patelni. Podczas podgrzewania doprawiamy jaja solą.
W drugim wariancie mleko wlewamy na patelnię, a po chwili wbijamy do niego jajka i ostrożnie łączymy je z płynem tak, aby powstała jednolita masa. Gdy się zetnie w zadowalającym nas stopniu, przenosimy ją na talerz i solimy.
Wskazówki:
-
Napój sojowy będzie dobrym dodatkiem dla osób, które nie tolerują laktozy. Nie jest tak słodki, jak pozbawione tego cukru mleko, a podczas gotowania zachowuje się tak jak krowi nabiał.
-
Jajecznica będzie bardziej wyrazista, gdy podacie ją ze szczypiorkiem. Posypcie ją posiekaną zieleniną już na talerzu. Możecie też dodać nieco pieprzu.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile