Obłędnie puszyste i pełne smaku naleśniki. Najważniejszym składnikiem wcale nie jest mleko
Naleśniki przygotujesz nie tylko na mące i mleku. Do ciasta dodaj również śmietankę kremówkę, a będą puszyste, lekkie i pełne smaku. Naleśniki z dodatkiem śmietany będą idealnym pomysłem na słodki obiad i podwieczorek, dzieci i dorośli je pokochają.
Naleśniki na słodko to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je głównie z domowymi dżemami i konfiturami. Puszyste naleśniki z dodatkiem słodkiej śmietany smakują o wiele lepiej od klasycznych. Dodaję do nich również cukier wanilinowy i mam wspaniały obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis jest naprawdę bardzo prosty, wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć ciasto na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. Naleśniki, które smażone są na głębokim tłuszczu są niesmaczne, ciężkie i niezdrowe. Olej najlepiej rozsmaruj na patelni pędzelkiem silikonowym.
Domowe, puszyste naleśniki z kremówką są najlepsze, jakie jadłam. Nawet najlepsze naleśnikarnie nie mogą pochwalić się tak lekkim, słodkim i smacznym ciastem. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami, mogą być to również prażone jabłka, świeże owoce, sos czekoladowy, będzie prosto i pysznie.
Naleśniki na śmietanie kremówce, są puszyste i pełne smaku
Składniki:
-
125 g mąki pszennej
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
100 g śmietanki 30%
-
2 jajka
-
300 ml mleka
-
olej do smażenia
Jak zrobić puszyste naleśniki? Podaj je z domowym dżemem, wszyscy będą zachwyceni
Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj cukier waniliowy, mleko i kremówkę. Wszystkie składniki miksuj, aż powstanie gładkie ciasto o jednolitej konsystencji.
Ciasto wylewaj na rozgrzaną patelnię do naleśników z minimalną ilością oleju, smaż na rumiano z każdej strony i podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście polecam domowy dżem porzeczkowy , dżem z aronii i dżem z wiśni , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę
-
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
-
Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku
Źródło: doradcasmaku