Smakosze.pl Przepisy Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis
canva/PingPongCat

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

5 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Racuchy na kefirze to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Lekkie, puszyste, podane z cukrem pudrem i owocami, za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj najlepszy przepis na obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Babcia Stasia zawsze korzysta tylko z takiej receptury.

Racuchy to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika słodkości. Lekkie jak chmurka, puszyste, podane z ulubionymi dodatkami, są świetnym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację. Racuchy tradycyjnie przygotowuje się z dodatkiem jabłek, jednak można zrobić je na kefirze - wyjdą jeszcze smaczniejsze i bardziej puszyste. Patent babci Stasi jest absolutnie niezawodny.

Słodkie placuszki zrobisz błyskawicznie, wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć racuchy przez kilka minut na złoty kolor. Pamiętaj jednak, że sodę oczyszczoną dodaje się na samym końcu, a cała masa przed smażeniem musi chwilę odpocząć, wtedy placuszki wyjdą idealnie.

Puszyste racuchy w kefirze zasmakują każdemu

Składniki:

  • 500 ml kefiru w temperaturze pokojowej

  • 400 g mąki pszennej

  • płaska łyżeczka sody

  • 2 łyżki cukru pudru

  • jajko

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia racuchów

  • ulubione owoce do podania, np. truskawki lub jabłka

Jak zrobić puszyste racuchy na kefirze?

Kefir przelej do miski, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, przesianą mąkę i cukier puder, ponownie wymieszaj, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Na sam koniec dodaj do masy sodę oczyszczoną, wymieszaj i odstaw na chwilę, następnie smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Racuchy podaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami, smacznego.

Racuchy na kefirze z pewnością zachwycą domowników. Każdy będzie prosił o dokładkę. Zwłaszcza, że puszyste racuchy za sprawą dodatku kefiru zyskują na niepowtarzalnym smaku. Godny uwagi jest także przepis na placuszki na maślance . Dla zabieganych mamy również sposób na ekspresowe racuchy z 3 składników .

canva/ fascinadora
canva/ fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: alledobre.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy