Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszne faszerowane pieczone ziemniaki
canva/Tatiana Volgutova

Obłędnie pyszne faszerowane pieczone ziemniaki

1 stycznia 2022

Ziemniaki zapiekane z farszem są wyjątkowo pysznym i prostym w przygotowaniu daniem. Będą idealne na obiad. Nie ma bowiem nic bardziej sycącego niż gorąca bulwa wypełniona warzywami i ciągnącym się serem. Spróbujcie ich koniecznie.

Nadziewane ziemniaki sprawdza się doskonale, gdy w lodówce zalega kilka różnych składników w niewielkich ilościach. Do zrobienia farszu bowiem możemy wykorzystać zarówno skrawki wędlin, końcówkę sera czy kawałek papryki, jak i zalegające w lodówce pieczone warzywa. Niezależnie od tego, co wybierzecie, będzie smacznie.

Przepis na wyborne ziemniaki pieczone z farszem

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków

  • pół pomidora

  • 1 średni ogórek kiszony

  • 50 g sera żółtego

  • 50 g szynki

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • posiekany szczypiorek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy je w mundurkach na półtwardo. Następnie studzimy je. Warzywa, szynkę i ser kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski.

Chłodne ziemniaki przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy, a miąższ łączymy ze składnikami farszu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza.

Każdą połówkę ziemniaka nadziewamy farszem. Ziemniaki „składamy”, łącząc połówki wykałaczkami. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy na niej ziemniaki i smarujemy je po wierzchu olejem.

Zapiekamy przez 15 do 20 minut. Upieczone ziemniaki przekładamy na talerze i usuwamy z nich wykałaczki. Posypujemy szczypiorkiem, jeśli go używamy. Smacznego.

Wskazówka: w wersji wegetariańskiej pomińcie szynkę albo zamieńcie ją roślinne kiełbaski czy podsmażone marynowane tofu. Będzie równie pysznie.

Jeśli szukacie przepisu na klasyczne pieczone łódeczki, wypróbujcie ten patent na ziemniaczki zapiekane w sosie musztardowym . Być może skusi was też receptura na ziemniaki w ostro-słodkiej marynacie .

Pokrojone drobno warzywa
Duszone pieczarki czy marchewka także będą pasować do pieczonych ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/Birol Bali

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnianawypasie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy