Smakosze.pl
Ziemniaczki zapiekane w sosie pomidorowym

canva/pixelshot

Słodko - ostre pieczone ziemniaki - hit na każdym stole

6 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska
Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Pieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do obiadu, a mogą też stanowić samodzielne, przyjemnie rozgrzewające danie. Receptura, w której zapiekamy je z pikantnym sosem pomidorowym to idealny pomysł na kolację w chłodny jesienny dzień. Spróbujcie koniecznie.

Do dania dodajemy ser, który pysznie podkręci smak pomidorów i ostrej papryczki. Jeśli chcecie, dodajcie więcej chilli — wtedy ziemniaczki naprawdę solidnie was rozgrzeją. Możecie też eksperymentować z dodanymi serami. Pamiętajcie tylko by nie przesadzić wtedy z opiekaniem.

Przepis na pyszne ziemniaczki w pikantnym sosie

Składniki:

  • 1 kg małych, młodych ziemniaków

  • 150 g sera cheddar

  • 5 łyżek oleju

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka ketchupu

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 10 minut. Odcedzamy i dodajemy 3 łyżki oleju.

Mieszamy go z ziemniakami, delikatnie potrząsając garnkiem. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ziemniaki. Pieczemy w piekarniku przez około 25 minut.

W rondelku delikatnie podgrzewamy pozostały olej oraz cukier trzcinowy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup i przyprawy, czyli oregano, paprykę słodką i ostrą, imbir oraz pieprz. Mieszamy i gotujemy, aż do połączenia się składników. Sos powinien wyjść dość gęsty.

Tak przygotowanym sosem smarujemy ziemniaki. Posypujemy je tartym cheddarem, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy je jeszcze 5-10 minut, aż ser się roztopi.

Zapiec z serem możecie również brukselkę. To naprawdę pyszne warzywo, którego wielu z was unika ze względu na jego gorzki smak. A wystarczy je dobrze przygotować, by odkryć jego prawdziwy smak. W tym artykule zdradzamy jak goryczki uniknąć.

Ziemniaczki zapieczone z pomidorami i serem są przepyszne

Ziemniaczki zapieczone z pomidorami i serem są przepyszne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >