Słodko - ostre pieczone ziemniaki - hit na każdym stole
Pieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do obiadu, a mogą też stanowić samodzielne, przyjemnie rozgrzewające danie. Receptura, w której zapiekamy je z pikantnym sosem pomidorowym to idealny pomysł na kolację w chłodny jesienny dzień. Spróbujcie koniecznie.
Do dania dodajemy ser, który pysznie podkręci smak pomidorów i ostrej papryczki. Jeśli chcecie, dodajcie więcej chilli — wtedy ziemniaczki naprawdę solidnie was rozgrzeją. Możecie też eksperymentować z dodanymi serami. Pamiętajcie tylko by nie przesadzić wtedy z opiekaniem.
Przepis na pyszne ziemniaczki w pikantnym sosie
Składniki:
1 kg małych, młodych ziemniaków
150 g sera cheddar
5 łyżek oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 10 minut. Odcedzamy i dodajemy 3 łyżki oleju.
Mieszamy go z ziemniakami, delikatnie potrząsając garnkiem. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ziemniaki. Pieczemy w piekarniku przez około 25 minut.
W rondelku delikatnie podgrzewamy pozostały olej oraz cukier trzcinowy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup i przyprawy, czyli oregano, paprykę słodką i ostrą, imbir oraz pieprz. Mieszamy i gotujemy, aż do połączenia się składników. Sos powinien wyjść dość gęsty.
Tak przygotowanym sosem smarujemy ziemniaki. Posypujemy je tartym cheddarem, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy je jeszcze 5-10 minut, aż ser się roztopi.
Zapiec z serem możecie również brukselkę. To naprawdę pyszne warzywo, którego wielu z was unika ze względu na jego gorzki smak. A wystarczy je dobrze przygotować, by odkryć jego prawdziwy smak. W tym artykule zdradzamy jak goryczki uniknąć.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: