Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słodko - ostre pieczone ziemniaki - hit na każdym stole

Słodko - ostre pieczone ziemniaki - hit na każdym stole

Ziemniaczki zapiekane w sosie pomidorowym
canva/pixelshot

Pieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do obiadu, a mogą też stanowić samodzielne, przyjemnie rozgrzewające danie. Receptura, w której zapiekamy je z pikantnym sosem pomidorowym to idealny pomysł na kolację w chłodny jesienny dzień. Spróbujcie koniecznie.

Do dania dodajemy ser, który pysznie podkręci smak pomidorów i ostrej papryczki. Jeśli chcecie, dodajcie więcej chilli — wtedy ziemniaczki naprawdę solidnie was rozgrzeją. Możecie też eksperymentować z dodanymi serami. Pamiętajcie tylko by nie przesadzić wtedy z opiekaniem.

Przepis na pyszne ziemniaczki w pikantnym sosie

Składniki:

  • 1 kg małych, młodych ziemniaków

  • 150 g sera cheddar

  • 5 łyżek oleju

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka ketchupu

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 10 minut. Odcedzamy i dodajemy 3 łyżki oleju.

Mieszamy go z ziemniakami, delikatnie potrząsając garnkiem. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ziemniaki. Pieczemy w piekarniku przez około 25 minut.

W rondelku delikatnie podgrzewamy pozostały olej oraz cukier trzcinowy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup i przyprawy, czyli oregano, paprykę słodką i ostrą, imbir oraz pieprz. Mieszamy i gotujemy, aż do połączenia się składników. Sos powinien wyjść dość gęsty.

Tak przygotowanym sosem smarujemy ziemniaki. Posypujemy je tartym cheddarem, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy je jeszcze 5-10 minut, aż ser się roztopi.

Zapiec z serem możecie również brukselkę. To naprawdę pyszne warzywo, którego wielu z was unika ze względu na jego gorzki smak. A wystarczy je dobrze przygotować, by odkryć jego prawdziwy smak. W tym artykule zdradzamy jak goryczki uniknąć.

Ziemniaczki zapieczone z pomidorami i serem są przepyszne
Ziemniaczki zapieczone z pomidorami i serem są przepyszne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram