Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszne racuchy z jabłkami według babcinej receptury
canva/arfo

Obłędnie pyszne racuchy z jabłkami według babcinej receptury

2 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy z jabłkami można sporządzić na wiele sposobów, jednak najlepszy z nich pochodzi od babć. To one dopracowały przepis w ciągu wielu lat. Delikatne placki o intensywnie jabłkowym smaku sprawdzają się doskonale jako deser.

Do racuchów dodaje się jabłka głównie pod dwiema postaciami - tarte lub krojone w drobną kostkę. Niezależnie od twoich preferencji, obie metody sprawdzają się równie dobrze.

Aby cieszyć się puszystymi plackami, pozwól drożdżom zacząć pracować, dlatego nie dodawaj ich od razu do ciasta , a zamiast tego daj im 15 minut od zalania mlekiem, aby zaczęły fermentować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy z jabłkiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jabłka

  • 25 g drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • 1 jajko

  • sól

  • cukier puder

  • olej

  • 200 ml mleka

Zacznij od utarcia drożdży z dwoma łyżkami cukru, następnie zalej je ciepłym mlekiem i wsyp 1 łyżkę mąki. Wymieszaj rozczyn i odstaw go na 15 minut pod przykryciem, aż zacznie się mocno pienić.

Do miski wsyp przesianą mąkę wymieszaną z solą. Wlej do niej rozczyn, wbij jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy będzie jednolite, odstaw je na bok. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Do wyrośniętego ciasta dodaj jabłka i zamieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarneprzeboje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy