Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słodziutkie i soczyste jabłka w cieście od babci Marysi

Słodziutkie i soczyste jabłka w cieście od babci Marysi

Jabłka zapiekane
canva/Image Professionals GmbH

Jesień to czas, gdy na targowiskach królują jabłka. Ten owoc jest pyszny już solo, ale w cieście staje się wybornym deserem. Spróbujcie zapiekanych jabłek według przepisu Tomasza Strzelczyka choć raz, a ich smak na długo pozostanie w waszej pamięci.

Wystarczy naprawdę niewiele składników, by sprawnie wyczarować przepyszny deser, który przeniesie nas myślami do czasów dzieciństwa. Jabłka w cieście to niesamowita kompozycja soczystego owocu i delikatnego ciasta, która zachwyci każdego smakosza. Zaopatrzcie się w twarde słodko-kwaśne jabłka i dajcie się porwać tej eksplozji smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na aromatyczne i soczyste jabłka w cieście

Składniki:

  • 4 jabłka

  • 2 jaja

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 - 120 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka oleju + do smażenia

  • 5 łyżek cukru

  • odrobina cynamonu

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)

  • cukier puder i/lub słodkie kakao do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej mleko, jaja, ole proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, jeśli go używamy. Uzupełniamy o łyżkę oleju i jaja. Wyrabiamy ciasto.

Jeżeli wyjdzie zbyt gęste, dodajemy jeszcze trochę mleka. Konsystencja powinna być taka, aby po zanurzeniu w nim jabłka ciasto zbyt łatwo z niego nie ściekało. Odstawiamy.

Jabłka kroimy w plastry, tak aby na środku każdego z nich widoczne było gniazdo nasienne. W tym miejscu robimy dziurkę, używając do tego np. małego kieliszka lub korka od butelki.

Do cukru dosypujemy odrobinę cynamonu i mieszamy. W tak powstałej mieszance obtaczamy jabłka i odkładamy je na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i przenosimy na patelnię.

Smażymy nasze jabłka na małym ogniu z obu stron, aż do zrumienienia. Gotowe osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub oprószone słodkim kakao.

Zerknijcie także na propozycje innych deserów z jabłkami w roli głównej. Tu znajdziecie recepturę na wegańskie muffiny. Polecamy także ten pyszny przepis na jabłka pieczone.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Zapiekane w cieście jabłka
Zapiekane w cieście jabłka

Źródło zdjęcia: canva/siims

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis