Słodziutkie i soczyste jabłka w cieście od babci Marysi
Jesień to czas, gdy na targowiskach królują jabłka. Ten owoc jest pyszny już solo, ale w cieście staje się wybornym deserem. Spróbujcie zapiekanych jabłek według przepisu Tomasza Strzelczyka choć raz, a ich smak na długo pozostanie w waszej pamięci.
Wystarczy naprawdę niewiele składników, by sprawnie wyczarować przepyszny deser, który przeniesie nas myślami do czasów dzieciństwa. Jabłka w cieście to niesamowita kompozycja soczystego owocu i delikatnego ciasta, która zachwyci każdego smakosza. Zaopatrzcie się w twarde słodko-kwaśne jabłka i dajcie się porwać tej eksplozji smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na aromatyczne i soczyste jabłka w cieście
Składniki:
4 jabłka
2 jaja
250 g mąki pszennej
100 - 120 ml mleka lub napoju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju + do smażenia
5 łyżek cukru
odrobina cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
cukier puder i/lub słodkie kakao do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej mleko, jaja, ole proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, jeśli go używamy. Uzupełniamy o łyżkę oleju i jaja. Wyrabiamy ciasto.
Jeżeli wyjdzie zbyt gęste, dodajemy jeszcze trochę mleka. Konsystencja powinna być taka, aby po zanurzeniu w nim jabłka ciasto zbyt łatwo z niego nie ściekało. Odstawiamy.
Jabłka kroimy w plastry, tak aby na środku każdego z nich widoczne było gniazdo nasienne. W tym miejscu robimy dziurkę, używając do tego np. małego kieliszka lub korka od butelki.
Do cukru dosypujemy odrobinę cynamonu i mieszamy. W tak powstałej mieszance obtaczamy jabłka i odkładamy je na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i przenosimy na patelnię.
Smażymy nasze jabłka na małym ogniu z obu stron, aż do zrumienienia. Gotowe osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub oprószone słodkim kakao.
Zerknijcie także na propozycje innych deserów z jabłkami w roli głównej. Tu znajdziecie recepturę na wegańskie muffiny. Polecamy także ten pyszny przepis na jabłka pieczone.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/siims
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA