Smakosze.pl Przepisy Obłędnie soczysty farsz do gołąbków. Wystarczy do ryżu i mięsa dodać wyjątkowy składnik
canva/Naked King

Obłędnie soczysty farsz do gołąbków. Wystarczy do ryżu i mięsa dodać wyjątkowy składnik

18 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, jak zrobić obłędnie soczysty farsz do gołąbków? To proste — wystarczy do ryżu i mięsa dodać wyjątkowy składnik. Nie tylko zwiększy on soczystość farszu, ale też poprawi jego smak i aromat. Od dzisiaj serwowane przez ciebie gołąbki, będą po prostu przepyszne.

Gołąbki z kapusty są niezwykle smacznym, lubianym daniem. Choć na pozór ich przygotowanie wydaje się pracochłonne, tak naprawdę wystarczy rozłożyć sobie pracę na etapy. Na przykład jednego dnia sparzyć kapustę i przygotować farsz, drugiego zawinąć gołąbki i je upiec lub ugotować.

Niektórzy mają jednak problem z przygotowaniem odpowiednio soczystego farszu. Problem pojawia się zwłaszcza przy gołąbkach pieczonych. Podpowiemy wam, że do mięsa i ryżu warto dodać podsmażone pieczarki. Smażymy je krótko, tak by tylko podkreślić ich aromat i smak. Po dodaniu do farszu oddadzą mu resztę pysznego soku.

Obłędnie soczysty farsz do gołąbków

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej

  • 25 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 10 dag ryżu

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • olej

  • 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój z niej głąb. W garnku zagotuj wodę, włóż do niej kapustę, gotuj ją, aż liście zmiękną.

Kapustę wyjmij ostrożnie z wody, przestudź ją, zdejmij elastyczne liście. Główkę kapusty z twardymi liśćmi ponownie włóż do wody i sparz.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, całość podsmaż. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, przestudź. Dodaj go do mielonego mięsa razem z pieczarkami i cebulą. Farsz dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Na każdy liść kapusty połóż trochę farszu, zwiń dość ścisłe gołąbki. Gołąbki obsmaż na patelni z olejem, przełóż je do żaroodpornego naczynia. Gołąbki podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Jeśli szukasz innych przepisów na gołąbki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na gołąbki z kaszą i ziemniakami , a także na gołąbki pieczone w żurku .

smażenie pieczarek
smażenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/tomis2014 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: skonka-gotuje.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy