Smakosze.pl
Sernik

canva/Kezia Lynn z Pexels

Ekspresowy sernik z wiaderka w 15 minut. Przepis na szybki i pyszny deser

21 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Sernik jest popularnym na całym świecie ciastem, dlatego jego odmian i sposobów przyrządzenia jest mnóstwo. Dzisiaj prezentujemy przepis na sernik z wiaderka, którego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut plus czas pieczenia. Dzięki niemu w ekspresowym tempie będziesz mógł cieszyć się pysznym i delikatnym ciastem.

W wielu domach sernik z wiaderka jest swojego rodzaju planem awaryjnym, który wcielany jest w życie w niespodziewanych sytuacjach. Idealnie sprawdza się jako szybkie ciasto na wypadek niezapowiedzianych gości.

Jarskie gołąbki z młodej kapusty z kaszą i pieczarkami. Pyszny obiad bez mięsa

Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa

CZYTAJ DALEJ

Prosty sposób na ekspresowy sernik z wiaderka. Wystarczy 15 minut

Sernik z wiaderka w 15 minut? Nic nie szkodzi na przeszkodzie. Jego prostota sprawia dodatkowo, że każdy jest w stanie go zrobić i można mieć pewność, że zawsze wyjdzie idealnie. Kolejną zaletą jest niewielki koszt składników.

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka

  • pół kostki masła

  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej

  • 5 jajek

  • 150 g cukru

  • łyżka cukru wanilinowego

Przepis na ekspresowy sernik z wiaderka

Jak zrobić ekspresowy sernik z wiaderka w 15 minut? Zacznij od przełożenia sera twarogowego z wiaderka do dużej miski. Wbij do niego wszystkie jajka. Masło roztop w rondelku, odstaw do ostudzenia i jeszcze płynne wlej do miski. Szybko wszystko przemieszaj.

Gdy wilgotne składniki będą jednolite, wsyp do nich przesianą skrobię ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem masę serową, aż jej konsystencja będzie całkowicie gładka.

Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej całą masę twarogową. Wyrównaj jej wierzch. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Studź ciasto w piecu z uchylonymi drzwiami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Sernik

canva/bhofack2, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepiski

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >
Tani obiad z ziemniaków

Przepisy

Masz ziemniaki, ser i szynkę? Zrób z nich tani obiad, każdy się nim naje

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Czerwiński pokazał, jak robi mistrzowskie schabowe. Nie uwierzysz co dodaje do mleka

Czytaj więcej >