Smakosze.pl
Sernik

canva/Kezia Lynn z Pexels

Ekspresowy sernik z wiaderka w 15 minut. Przepis na szybki i pyszny deser

21 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sernik jest popularnym na całym świecie ciastem, dlatego jego odmian i sposobów przyrządzenia jest mnóstwo. Dzisiaj prezentujemy przepis na sernik z wiaderka, którego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut plus czas pieczenia. Dzięki niemu w ekspresowym tempie będziesz mógł cieszyć się pysznym i delikatnym ciastem.

W wielu domach sernik z wiaderka jest swojego rodzaju planem awaryjnym, który wcielany jest w życie w niespodziewanych sytuacjach. Idealnie sprawdza się jako szybkie ciasto na wypadek niezapowiedzianych gości.

Jarskie gołąbki z młodej kapusty z kaszą i pieczarkami. Pyszny obiad bez mięsa

Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa

CZYTAJ DALEJ

Prosty sposób na ekspresowy sernik z wiaderka. Wystarczy 15 minut

Sernik z wiaderka w 15 minut? Nic nie szkodzi na przeszkodzie. Jego prostota sprawia dodatkowo, że każdy jest w stanie go zrobić i można mieć pewność, że zawsze wyjdzie idealnie. Kolejną zaletą jest niewielki koszt składników.

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka

  • pół kostki masła

  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej

  • 5 jajek

  • 150 g cukru

  • łyżka cukru wanilinowego

Przepis na ekspresowy sernik z wiaderka

Jak zrobić ekspresowy sernik z wiaderka w 15 minut? Zacznij od przełożenia sera twarogowego z wiaderka do dużej miski. Wbij do niego wszystkie jajka. Masło roztop w rondelku, odstaw do ostudzenia i jeszcze płynne wlej do miski. Szybko wszystko przemieszaj.

Gdy wilgotne składniki będą jednolite, wsyp do nich przesianą skrobię ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem masę serową, aż jej konsystencja będzie całkowicie gładka.

Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej całą masę twarogową. Wyrównaj jej wierzch. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Studź ciasto w piecu z uchylonymi drzwiami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Sernik

canva/bhofack2, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepiski

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >