Smakosze.pl Przepisy Obłędny patent Gessler na marynatę do żeberek - będą idealnie soczyste
Pawel Wodzynski/East News; canva/SergeyChayko, Getty Images

Obłędny patent Gessler na marynatę do żeberek - będą idealnie soczyste

17 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczone żeberka bez marynaty są oczywiście smaczne, jednak wiele brakuje im do ideału. Magda Gessler opracowała swoją recepturę, dzięki której są bardzo aromatyczne i soczyste. Niżej zdradzamy dokładne szczegóły.

Żeberka wieprzowe stanowią doskonały posiłek na imprezę lub wieczór filmowy - można bowiem wygodnie łapać je rękoma. Ich smak oraz delikatność nie mają sobie równych.

Magda Gessler w swojej marynacie zawarła whisky, ketchup czy colę - taka mieszanka zmiękczy mięso, sprawi, że będzie bardziej soczyste, a cukier na jego powierzchni skarmelizuje się, nadając całości obłędnego smaku.

Przepis na żeberka wieprzowe Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 szklanki coli

  • 3/4 szklanki cukru brązowego

  • 1/3 szklanki whisky

  • szklanka ketchupu

  • 2 kg żeberek wieprzowych

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego

  • 1/3 szklanki oleju

  • po 2 łyżki kuminu i papryki słodkiej

  • łyżeczka chili

  • 10 ząbków czosnku

  • pieprz

  • sól

Żeberka wyciągnij z lodówki. Odetnij z nich błonę, która znajduje się na chudszej części. Potnij je na mniejsze kawałki i włóż do dużej miski, a następnie równomiernie polej olejem.

Do żeberek dodaj colę, whisky, cukier, ketchup, ocet, przyprawy oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj dokładnie, przykryj i wstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.

Po marynowaniu wyciągnij je z lodówki i odstaw na 30 minut, aby nabrały temp. pokojowej. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza i piecz mięso przez 1,5 godziny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.

Żeberka wieprzowe

Źródło zdjęcia: canva/Алексей Кравчук, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: palcelizac.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy