Obłędny przepis na marynowaną cukinię na słodko, smakuje jak ananas
Sezon na cukinie trwa! Warto z niego skorzystać. Tym bardziej że to obłędne warzywo możemy przygotować na wiele sposobów. Dodając do niej słodkiej marynaty cukinia zamieni się w ... ananasa.
Marynowana na słodko cukinia przypomina swoim smakiem ananasa z puszki. Jest słodka i niezwykle aromatyczna. Dlatego sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek, ale również z powodzeniem użyjemy jej do sałatek i deserów. Sama w sobie również może być doskonałą przekąską.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na marynowaną cukinię na słodko
Składniki:
-
3 kg cukinii
-
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
-
1 kg cukru
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
kilka goździków
-
kilka kropli aromatu ananasowego
Na początek obierz cukinię, usuń z niej nasiona, a miąższ pokrój w kostkę lub plastry. Kwasek cytrynowy rozpuść w 6 szklankach i zagotuj. Zalej gorącą zalewą pokrojone plastry cukinii i odstaw ją na 24 godziny.
Następnego dnia odcedź cukinię, a zalewę ponownie zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym oraz przyprawami.
Gdy cukier się rozpuści, włóż do niego cukinię i gotuj ją przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Ułóż warzywo ciasno w słoikach i zalej zalewą, pasteryzuj przez 5 minut.
Podobny przepis na cukinię a'la ananas znajdziesz na kanale Henia Folks na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Polecamy również przepis na cukinię w zalewie musztardowej oraz marynowane patisony.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se