Smakosze.pl
Cukinia w zalewie musztardowej: dobry sposób na kabaczek

Pixabay.com

Cukinia w zalewie musztardowej: dobry sposób na kabaczek

13 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Cukinia w zalewie musztardowej to jeden z popularniejszych polskich przetworów. Sama cukinia pochodzi z Meksyku, a nazwę ma włoską, jednak furorę zrobiła w Polsce. Cukinia w zalewie musztardowej to zdrowa i smaczna przekąska. Poznaj prosty przepis

Cukinia w zalewie musztardowej: dla kogo?

Cukinia w zalewie musztardowej to przysmak dla wszystkich koneserów warzyw i przetworów.

Cukinia, zwana też kabaczkiem, to odmiana dyni, która trafiła do Polski z Meksyku przez Włochy, stąd jej nazwa – „zucchina” to po włosku „mała dynia”.

Cukinia jest bardzo zdrowa – zawiera dużo fosforu, wapnia, potasu i sodu, witaminy z grupy B, dużo witaminy C. Ponadto cukinia jest niskokaloryczna, wspomaga trawienie, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy, wzrok i pracę mózgu, może też wspomagać łagodzenie stresu.

Cukinię warto jeść! Ponieważ cukinia jest warzywem sezonowym, zrobienie kilku słoików cukinii w zalewie musztardowej to świetny sposób na to, by zabrać ze sobą smak letniego warzywa w długie i słotne miesiące jesieni i zimy.

Cukinia w zalewie musztardowej: na jaką okazję?

Cukinia w zalewie musztardowej to znakomity dodatek do jesiennych obiadów, uzupełnienie sałatek warzywnych, nada się też na kanapki, a nawet jako przekąska sama w sobie, jeśli ktoś szczególnie lubi marynowane warzywa.

Cukinia w zalewie musztardowej: trudność

Cukinia w zalewie musztardowej to przetwór łatwy do przygotowania. Wymaga tylko cierpliwości – przez kilka dni musi się macerować.

Cukinia w zalewie musztardowej: czas na przygotowanie

Cukinia w zalewie musztardowej to przetwór, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pasteryzacja może jednak zająć ok. 30 minut, a do tego trzeba poczekać kilka dni od zamknięcia słoików, zanim będzie można spróbować cukinii w zalewie musztardowej po raz pierwszy.

Cukinia w zalewie musztardowej: składniki (ok. 4 słoików)

  • Cukinia – ok. 2 kg

  • Woda – 1,5 litra

  • Ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka

  • Cukier – 1 szklanka

  • Musztarda (można połączyć dwa rodzaje) – 5 łyżek

  • Sól – 2 łyżki

  • Przyprawy (np. laur, koper, ziarna pieprzu, ziele angielskie) – wedle uznania

Cukinia w zalewie musztardowej: potrzebne przybory

Do przygotowania cukinii w zalewie musztardowej potrzebny jest garnek, ostry nóż, łyżka do mieszania i słoiki do zawekowania przetworu. Do pasteryzacji niezbędny będzie duży garnek lub piekarnik.

Cukinia w zalewie musztardowej: przygotowanie cukinii

By przygotować smaczną cukinię w zalewie musztardowej, musimy najpierw umyć i obrać warzywa, a następnie pokroić je na podłużne kawałki lub w grubą kostkę. Jeśli mamy szczęście i używamy młodych cukinii, nie musimy zdejmować skórki, bo ta nie jest jeszcze zdrewniała. Dodatkowo młode cukinie mają delikatniejszy smak. Trzeba ich jednak kupić więcej, bo – jak to z młodocianymi – są nieduże.

Cukinia w zalewie musztardowej: przygotowanie zalewy

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy ocet, sól i cukier. Gotujemy wodę z dodatkami, a następnie wrzucamy do niej musztardę i wszystko dokładnie mieszamy.

Cukinia w zalewie musztardowej: do słoika!

Do przygotowanych słoików wkładamy zioła wedle uznania, ale nie za dużo – np. pojedyncze listki ziela angielskiego i lauru do każdego słoika.

Następnie do słoików wkładamy kawałki cukinii. Powinny stać pionowo, opierając się o ścianki naczynka. Dodajemy zalewę – musi przykryć całą cukinię – i dokładnie zakręcamy każdy słoik.

Cukinia w zalewie musztardowej: pasteryzacja

Jeśli chcemy, by nasza cukinia w zalewie musztardowej rzeczywiście przetrwała w spiżarni całą zimę, musimy przeprowadzić pasteryzację, tzn. proces termiczny, który zabija wszystkie bakterie rozwijające się wewnątrz przetworu.

Najprościej przeprowadzić pasteryzację przez zagotowanie przetworu. Wstawiamy słoik lub kilka słoików z cukinią w zalewie musztardowej do dużego garnka (słoiki nie powinny się stykać), zalewamy wodą do poziomu nieco poniżej nakrętek i gotujemy przez 30 minut. Inny wariant to pasteryzacja słoików z cukinią w piekarniku (120 stopni przez 20 minut, potem studzenie po otwarciu drzwiczek).

Po pasteryzacji i schłodzeniu cukinia w zalewie musztardowej jest już gotowa do spożycia. Warto jednak odczekać kilka dni, aż się trochę zmaceruje i nabierze smaku.

Cukinia w zalewie musztardowej: urozmaicenia

Cukinię w zalewie musztardowej można wykonać przy użyciu kilku rożnych rodzajów musztardy. Przykładowo, musztarda miodowa nada zalewie delikatnej słodyczy, a musztarda ostra z ziarnami gorczycy doda pikantności.

Cukinia w zalewie musztardowej: porady i wskazówki

Skórka cukinii jest wprawdzie jadalna, ale na dużych owocach staje się bardzo twarda i niezbyt smaczna.

Do przetworów, takich jak cukinia w zalewie musztardowej, konieczne jest obranie warzywa. Należy zrobić to ostrym nożem. Odcinamy końce warzywa, a potem ostrożnie prowadzimy nóż do krawędzi do krawędzi, tak by pozbyć się tylko skórki, bez miąższu.

Z dużych cukinii, które mają rozwinięte gniazda nasienne, trzeba usunąć pestki, nim potnie się miąższ na słupki, które wstawimy do słoików.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >