Smakosze.pl
Cukinia w zalewie musztardowej: dobry sposób na kabaczek

Pixabay.com

Cukinia w zalewie musztardowej: dobry sposób na kabaczek

13 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Cukinia w zalewie musztardowej to jeden z popularniejszych polskich przetworów. Sama cukinia pochodzi z Meksyku, a nazwę ma włoską, jednak furorę zrobiła w Polsce. Cukinia w zalewie musztardowej to zdrowa i smaczna przekąska. Poznaj prosty przepis

Cukinia w zalewie musztardowej: dla kogo?

Cukinia w zalewie musztardowej to przysmak dla wszystkich koneserów warzyw i przetworów.

Cukinia, zwana też kabaczkiem, to odmiana dyni, która trafiła do Polski z Meksyku przez Włochy, stąd jej nazwa – „zucchina” to po włosku „mała dynia”.

Cukinia jest bardzo zdrowa – zawiera dużo fosforu, wapnia, potasu i sodu, witaminy z grupy B, dużo witaminy C. Ponadto cukinia jest niskokaloryczna, wspomaga trawienie, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy, wzrok i pracę mózgu, może też wspomagać łagodzenie stresu.

Cukinię warto jeść! Ponieważ cukinia jest warzywem sezonowym, zrobienie kilku słoików cukinii w zalewie musztardowej to świetny sposób na to, by zabrać ze sobą smak letniego warzywa w długie i słotne miesiące jesieni i zimy.

Cukinia w zalewie musztardowej: na jaką okazję?

Cukinia w zalewie musztardowej to znakomity dodatek do jesiennych obiadów, uzupełnienie sałatek warzywnych, nada się też na kanapki, a nawet jako przekąska sama w sobie, jeśli ktoś szczególnie lubi marynowane warzywa.

Cukinia w zalewie musztardowej: trudność

Cukinia w zalewie musztardowej to przetwór łatwy do przygotowania. Wymaga tylko cierpliwości – przez kilka dni musi się macerować.

Cukinia w zalewie musztardowej: czas na przygotowanie

Cukinia w zalewie musztardowej to przetwór, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pasteryzacja może jednak zająć ok. 30 minut, a do tego trzeba poczekać kilka dni od zamknięcia słoików, zanim będzie można spróbować cukinii w zalewie musztardowej po raz pierwszy.

Cukinia w zalewie musztardowej: składniki (ok. 4 słoików)

  • Cukinia – ok. 2 kg

  • Woda – 1,5 litra

  • Ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka

  • Cukier – 1 szklanka

  • Musztarda (można połączyć dwa rodzaje) – 5 łyżek

  • Sól – 2 łyżki

  • Przyprawy (np. laur, koper, ziarna pieprzu, ziele angielskie) – wedle uznania

Cukinia w zalewie musztardowej: potrzebne przybory

Do przygotowania cukinii w zalewie musztardowej potrzebny jest garnek, ostry nóż, łyżka do mieszania i słoiki do zawekowania przetworu. Do pasteryzacji niezbędny będzie duży garnek lub piekarnik.

Cukinia w zalewie musztardowej: przygotowanie cukinii

By przygotować smaczną cukinię w zalewie musztardowej, musimy najpierw umyć i obrać warzywa, a następnie pokroić je na podłużne kawałki lub w grubą kostkę. Jeśli mamy szczęście i używamy młodych cukinii, nie musimy zdejmować skórki, bo ta nie jest jeszcze zdrewniała. Dodatkowo młode cukinie mają delikatniejszy smak. Trzeba ich jednak kupić więcej, bo – jak to z młodocianymi – są nieduże.

Cukinia w zalewie musztardowej: przygotowanie zalewy

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy ocet, sól i cukier. Gotujemy wodę z dodatkami, a następnie wrzucamy do niej musztardę i wszystko dokładnie mieszamy.

Cukinia w zalewie musztardowej: do słoika!

Do przygotowanych słoików wkładamy zioła wedle uznania, ale nie za dużo – np. pojedyncze listki ziela angielskiego i lauru do każdego słoika.

Następnie do słoików wkładamy kawałki cukinii. Powinny stać pionowo, opierając się o ścianki naczynka. Dodajemy zalewę – musi przykryć całą cukinię – i dokładnie zakręcamy każdy słoik.

Cukinia w zalewie musztardowej: pasteryzacja

Jeśli chcemy, by nasza cukinia w zalewie musztardowej rzeczywiście przetrwała w spiżarni całą zimę, musimy przeprowadzić pasteryzację, tzn. proces termiczny, który zabija wszystkie bakterie rozwijające się wewnątrz przetworu.

Najprościej przeprowadzić pasteryzację przez zagotowanie przetworu. Wstawiamy słoik lub kilka słoików z cukinią w zalewie musztardowej do dużego garnka (słoiki nie powinny się stykać), zalewamy wodą do poziomu nieco poniżej nakrętek i gotujemy przez 30 minut. Inny wariant to pasteryzacja słoików z cukinią w piekarniku (120 stopni przez 20 minut, potem studzenie po otwarciu drzwiczek).

Po pasteryzacji i schłodzeniu cukinia w zalewie musztardowej jest już gotowa do spożycia. Warto jednak odczekać kilka dni, aż się trochę zmaceruje i nabierze smaku.

Cukinia w zalewie musztardowej: urozmaicenia

Cukinię w zalewie musztardowej można wykonać przy użyciu kilku rożnych rodzajów musztardy. Przykładowo, musztarda miodowa nada zalewie delikatnej słodyczy, a musztarda ostra z ziarnami gorczycy doda pikantności.

Cukinia w zalewie musztardowej: porady i wskazówki

Skórka cukinii jest wprawdzie jadalna, ale na dużych owocach staje się bardzo twarda i niezbyt smaczna.

Do przetworów, takich jak cukinia w zalewie musztardowej, konieczne jest obranie warzywa. Należy zrobić to ostrym nożem. Odcinamy końce warzywa, a potem ostrożnie prowadzimy nóż do krawędzi do krawędzi, tak by pozbyć się tylko skórki, bez miąższu.

Z dużych cukinii, które mają rozwinięte gniazda nasienne, trzeba usunąć pestki, nim potnie się miąższ na słupki, które wstawimy do słoików.

Hoff EmilAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >