Smakosze.pl
watermelon-3437679 1920

pixabay/ritaE

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem?

22 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Arbuz należy do jednych z najpopularniejszych letnich przysmaków. Chociaż wielu z nas zalicza go do owoców, tak naprawdę jest on... warzywem. Powód może wprawić w osłupienie niemal każdego smakosza.

Arbuz jest prawdziwym symbolem lata. Nic tak jak on nie gasi pragnienia w upalne dni. Wiele osób z pewnością będzie zdziwionych, gdy dowie się, że nie jest on owocem, ale warzywem.

Okazuje się, że arbuz należy do rodziny dyniowatych podobnie jak uwielbiana cukinia i popularny ogórek! Dlaczego warto po niego sięgać?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuzy są zdecydowanie czymś więcej niż pyszną letnią przekąską. Smakołyk zawiera sporo witaminy C, która pozytywnie wpływa nie tylko na naszą odporność, ale również na syntezę kolagenu w organizmie, co doskonale działa na naszą skórę oraz włosy!

cucumbers-2750245 960 720

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? Łatwo o spory błąd

CZYTAJ DALEJ

Jego miąższ zawiera około 92 procent wody i 6 procent cukru. Jego pozostałą część stanowią składniki odżywcze m.in. białko, błonnik, witaminy i minerały.

Arbuzy są bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B. W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk oraz niewielka ilość sodu.

Ten letni przysmak zawiera też wysoką zawartości likopenu, której zawdzięcza czerwone zabarwienie miąższu oraz większość właściwości prozdrowotnych.  

Polecamy też nasz artykuł, z

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: tesco/ apteka gemini

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >
Kolacja polska- kanapki

Porady

O której godzinie najlepiej jeść kolację?

Czytaj więcej >