Smakosze.pl
watermelon-3437679 1920

pixabay/ritaE

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem?

22 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Arbuz należy do jednych z najpopularniejszych letnich przysmaków. Chociaż wielu z nas zalicza go do owoców, tak naprawdę jest on... warzywem. Powód może wprawić w osłupienie niemal każdego smakosza.

Arbuz jest prawdziwym symbolem lata. Nic tak jak on nie gasi pragnienia w upalne dni. Wiele osób z pewnością będzie zdziwionych, gdy dowie się, że nie jest on owocem, ale warzywem.

Okazuje się, że arbuz należy do rodziny dyniowatych podobnie jak uwielbiana cukinia i popularny ogórek! Dlaczego warto po niego sięgać?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuzy są zdecydowanie czymś więcej niż pyszną letnią przekąską. Smakołyk zawiera sporo witaminy C, która pozytywnie wpływa nie tylko na naszą odporność, ale również na syntezę kolagenu w organizmie, co doskonale działa na naszą skórę oraz włosy!

cucumbers-2750245 960 720

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? Łatwo o spory błąd

CZYTAJ DALEJ

Jego miąższ zawiera około 92 procent wody i 6 procent cukru. Jego pozostałą część stanowią składniki odżywcze m.in. białko, błonnik, witaminy i minerały.

Arbuzy są bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B. W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk oraz niewielka ilość sodu.

Ten letni przysmak zawiera też wysoką zawartości likopenu, której zawdzięcza czerwone zabarwienie miąższu oraz większość właściwości prozdrowotnych.  

Polecamy też nasz artykuł, z

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: tesco/ apteka gemini

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >