Smakosze.pl
Marchewka z groszkiem

canva.com/DAPA Images

Jak zrobić idealną marchewkę z groszkiem do obiadu?

22 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Marchewka z groszkiem należy do klasyki obiadowych dodatków - kremowa konsystencja idealnie komponuje się z głównym daniem. Aby wykonać ją w idealny sposób, wystarczy wsypać jedną łyżeczkę cukru. Dzięki słodyczy, smak warzyw zostanie jeszcze bardziej uwypuklony.

Marchewka z groszkiem jest wyjątkowo uniwersalna, gdyż niezależnie od temperatury podania, zawsze smakuje wybornie. Jeśli nie użyje się zbyt wiele masła, jest ona wręcz zdrowym i pożywnym dodatkiem obiadowym.

Prawie każda gospodyni wie, że jedna łyżeczka cukru znacznie poprawia jej smak. Co więcej, ugotowana marchewka jest zdrowsza niż surowa - znaczna część karotenu nie jest dobrze przyswajana przez ludzki organizm bez uprzedniej obróbki termicznej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na doskonałą marchewkę z groszkiem

Brakuje ci przepysznych kulinarnych wieści? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych ciekawostek. W tym artykule wyjawiamy, dlaczego warto na godzinę przed snem zjeść odrobinę orzechów. Ten tekst poświęcony wodzie - zdrowsze jest picie jej zimnej czy ciepłej?

Składniki:

  • 1 kg marchwi

  • 1 puszka groszku

  • 4 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • woda

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

Zacznij od dokładnego umycia marchewki ze wszelkich zanieczyszczeń. Obierz ją ze skórki i przy pomocy ostrego noża pokrój ją w drobną kostkę. Wrzuć siekany korzeń do garnka i zalej go wodą, aż zostanie całkowicie przykryty.

Chałka od Ewy Wachowicz

Cudowny przepis na chałkę według przepisu Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Dopraw ją solą oraz cukrem i postaw garnek na dużym gazie. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum. Podgrzewaj ją przez 15 minut lub całkowitej miękkości. Na osobnej patelni podsmaż mąkę.

Gdy stanie się delikatnie brązowa, wrzuć do naczynia masło i energicznie zamieszaj. Przelej zasmażkę do marchewki, cały czas mieszając. Do gęstej marchewki dodaj odcedzony z zalewy groszek, zamieszaj i spróbuj - to moment, w którym możesz całość jeszcze doprawić. Gdy smak jest odpowiedni, marchewka z groszkiem nadaje się do jedzenia. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >