Smakosze.pl
Marynowane patisony

canva.com/Oleksandr Prokopenko

Marynowane patisony - bardzo łatwy przepis krok po kroku

22 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Marynowane patisony są świetnym pomysłem na długie zakonserwowanie tego warzywa. Dzięki zalewie octowej warzywo jest w stanie wytrzymać długie miesiące bez psucia. Warto jeść je również z jeszcze jednego powodu - są wypełnione wartościami odżywczymi.

Patison zawiera witaminę C, PP, B2, B1, a także wiele różnych minerałów, jak wapń, fosfor, żelazo oraz magnez. Co ciekawe warzywa te są doskonałym źródłem karotenu, a więc korzystnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie.

Samo sporządzenie przetworu jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku - większość pracy bowiem wykonuje za człowieka samo marynowanie. Wystarczy więc, że umieścimy patisony w słoiku z resztą składników, a po kilku tygodniach można się cieszyć ich smakiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowane patisony

Składniki:

  • patisony

  • liście laurowe

  • ziarenka gorczycy

  • ziarenka czarnego pieprzu

  • ocet

  • woda

  • cukier

  • sól

  • cebula

  • czosnek

  • koper

Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej 5 części wody i jedną część octu. Postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw zalewę 2 łyżkami soli na 1 część octu oraz 10 łyżkami cukru na 1 część octu.

Marchewka z groszkiem

Jak zrobić idealną marchewkę z groszkiem do obiadu?

CZYTAJ DALEJ

Zamieszaj płyn, a gdy cukier i sól rozpuszczą się, odstaw je na bok w celu ostygnięcia. Patisony większych rozariów przetnij na pół, a małe zostaw w całości. Umyj je dokładnie i ułóż ciasno w słoikach.

Dodaj do nich resztę składników i zalej octową zalewą. Zakręć szczelnie zakrętki, a słoiki pasteryzuj przez około 20 minut. Ułóż je na kocu, przykryj kolejnym i pozostaw na noc. O poranku ustaw je w ciemnym i chłodnym miejscu.

Patisony

Źródło: canva.com/Creativeye99, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Przepis na serowe oponki z cynamonowym lukrem

  • Jak przygotować kwiaty cukinii w cieście?

  • Mateusz Gessler martwi się o przyszłość swoich restauracji

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >