Marynowane patisony - bardzo łatwy przepis krok po kroku
Marynowane patisony są świetnym pomysłem na długie zakonserwowanie tego warzywa. Dzięki zalewie octowej warzywo jest w stanie wytrzymać długie miesiące bez psucia. Warto jeść je również z jeszcze jednego powodu - są wypełnione wartościami odżywczymi.
Patison zawiera witaminę C, PP, B2, B1, a także wiele różnych minerałów, jak wapń, fosfor, żelazo oraz magnez. Co ciekawe warzywa te są doskonałym źródłem karotenu, a więc korzystnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie.
Samo sporządzenie przetworu jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku - większość pracy bowiem wykonuje za człowieka samo marynowanie. Wystarczy więc, że umieścimy patisony w słoiku z resztą składników, a po kilku tygodniach można się cieszyć ich smakiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na marynowane patisony
Składniki:
patisony
liście laurowe
ziarenka gorczycy
ziarenka czarnego pieprzu
ocet
woda
cukier
sól
cebula
czosnek
koper
Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej 5 części wody i jedną część octu. Postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw zalewę 2 łyżkami soli na 1 część octu oraz 10 łyżkami cukru na 1 część octu.
Zamieszaj płyn, a gdy cukier i sól rozpuszczą się, odstaw je na bok w celu ostygnięcia. Patisony większych rozariów przetnij na pół, a małe zostaw w całości. Umyj je dokładnie i ułóż ciasno w słoikach.
Dodaj do nich resztę składników i zalej octową zalewą. Zakręć szczelnie zakrętki, a słoiki pasteryzuj przez około 20 minut. Ułóż je na kocu, przykryj kolejnym i pozostaw na noc. O poranku ustaw je w ciemnym i chłodnym miejscu.
Źródło: canva.com/Creativeye99, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2.pl