Smakosze.pl
Marynowane patisony

canva.com/Oleksandr Prokopenko

Marynowane patisony - bardzo łatwy przepis krok po kroku

22 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Marynowane patisony są świetnym pomysłem na długie zakonserwowanie tego warzywa. Dzięki zalewie octowej warzywo jest w stanie wytrzymać długie miesiące bez psucia. Warto jeść je również z jeszcze jednego powodu - są wypełnione wartościami odżywczymi.

Patison zawiera witaminę C, PP, B2, B1, a także wiele różnych minerałów, jak wapń, fosfor, żelazo oraz magnez. Co ciekawe warzywa te są doskonałym źródłem karotenu, a więc korzystnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie.

Samo sporządzenie przetworu jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku - większość pracy bowiem wykonuje za człowieka samo marynowanie. Wystarczy więc, że umieścimy patisony w słoiku z resztą składników, a po kilku tygodniach można się cieszyć ich smakiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowane patisony

Składniki:

  • patisony

  • liście laurowe

  • ziarenka gorczycy

  • ziarenka czarnego pieprzu

  • ocet

  • woda

  • cukier

  • sól

  • cebula

  • czosnek

  • koper

Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej 5 części wody i jedną część octu. Postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw zalewę 2 łyżkami soli na 1 część octu oraz 10 łyżkami cukru na 1 część octu.

Marchewka z groszkiem

Jak zrobić idealną marchewkę z groszkiem do obiadu?

CZYTAJ DALEJ

Zamieszaj płyn, a gdy cukier i sól rozpuszczą się, odstaw je na bok w celu ostygnięcia. Patisony większych rozariów przetnij na pół, a małe zostaw w całości. Umyj je dokładnie i ułóż ciasno w słoikach.

Dodaj do nich resztę składników i zalej octową zalewą. Zakręć szczelnie zakrętki, a słoiki pasteryzuj przez około 20 minut. Ułóż je na kocu, przykryj kolejnym i pozostaw na noc. O poranku ustaw je w ciemnym i chłodnym miejscu.

Patisony

Źródło: canva.com/Creativeye99, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Przepis na serowe oponki z cynamonowym lukrem

  • Jak przygotować kwiaty cukinii w cieście?

  • Mateusz Gessler martwi się o przyszłość swoich restauracji

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >