Smakosze.pl Przepisy Obłędny tatar bez ani grama mięsa. Sekret tkwi w 1 składniku
canva/ShyMan

Obłędny tatar bez ani grama mięsa. Sekret tkwi w 1 składniku

15 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Za chwilę zaskoczymy was maksymalnie, bo przygotujemy obłędny tatar bez ani grama mięsa. Smakuje niemal jak tradycyjny, a jego sekret tkwi w popularnym produkcie. Są nimi wafle ryżowe, które będą stanowić podstawę naszej potrawy. Gdy wzbogacicie je kilkoma dodatkami, smak i wygląd tatara z pewnością was zachwyci.

Są osoby, które przepadają za tatarem i takie, które nie wezmą go do ust. Ta druga grupa to nie tylko weganie czy wegetarianie, którzy nie jedzą mięsa z różnych powodów, ale też osoby, którzy po prostu brzydzą się surowego mięsa.

I właśnie dla tych, którzy mimo wszystko mają ochotę zjeść potrawę wyglądającą, jak tradycyjny tatar, mamy dzisiejszą recepturę. Jako dodatek możemy wykorzystać żółtko jajka lub zrobić inną pyszną mieszankę, która bosko podkreśli smak tatara.

Przepis na tatar bez grama mięsa

Składniki:

  • 5-6 wafli ryżowych (tradycyjnych, grubych)

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka ostrzejszej musztardy

  • ok. 100 ml wody mineralnej

  • 2 łyżki płatków drożdżowych

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 2-3 łyżki oleju

  • papryka ostra

  • sól, pieprz

Zamiennik dla żółtka:

  • 2 łyżki majonezu lub śmietanki sojowej

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól

Przygotowanie jarskiego tatara jest banalnie proste

Wafle ryżowe drobno pokrusz. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z musztardą i wodą. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.

Do wafli dodaj 3/4 cebuli, płatki drożdżowe, mieszankę z koncentratem pomidorowym oraz olej. Całość wyrabiaj dłonią, aż powstanie masa przypominająca tatar.

W razie potrzeby dodaj do masy więcej wody lub oleju. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Tatar schłodź.

Do polania majonez wymieszaj z musztardą i dopraw go solą. Tatar podawaj z posiekaną cebulą i ogórkiem kiszonym, polej go majonezową mieszanką.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tradycyjny tatar , a także na tatar z łososia .

tatar
tatar

Źródło zdjęcia: canva/inventbart Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ervegan

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy