Obłędny tatar bez ani grama mięsa. Sekret tkwi w 1 składniku
Za chwilę zaskoczymy was maksymalnie, bo przygotujemy obłędny tatar bez ani grama mięsa. Smakuje niemal jak tradycyjny, a jego sekret tkwi w popularnym produkcie. Są nimi wafle ryżowe, które będą stanowić podstawę naszej potrawy. Gdy wzbogacicie je kilkoma dodatkami, smak i wygląd tatara z pewnością was zachwyci.
Są osoby, które przepadają za tatarem i takie, które nie wezmą go do ust. Ta druga grupa to nie tylko weganie czy wegetarianie, którzy nie jedzą mięsa z różnych powodów, ale też osoby, którzy po prostu brzydzą się surowego mięsa.
I właśnie dla tych, którzy mimo wszystko mają ochotę zjeść potrawę wyglądającą, jak tradycyjny tatar, mamy dzisiejszą recepturę. Jako dodatek możemy wykorzystać żółtko jajka lub zrobić inną pyszną mieszankę, która bosko podkreśli smak tatara.
Przepis na tatar bez grama mięsa
Składniki:
-
5-6 wafli ryżowych (tradycyjnych, grubych)
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka ostrzejszej musztardy
-
ok. 100 ml wody mineralnej
-
2 łyżki płatków drożdżowych
-
2 cebule
-
1 ząbek czosnku
-
2-3 łyżki oleju
-
papryka ostra
-
sól, pieprz
Zamiennik dla żółtka:
-
2 łyżki majonezu lub śmietanki sojowej
-
1 łyżeczka musztardy
-
sól
Przygotowanie jarskiego tatara jest banalnie proste
Wafle ryżowe drobno pokrusz. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z musztardą i wodą. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.
Do wafli dodaj 3/4 cebuli, płatki drożdżowe, mieszankę z koncentratem pomidorowym oraz olej. Całość wyrabiaj dłonią, aż powstanie masa przypominająca tatar.
W razie potrzeby dodaj do masy więcej wody lub oleju. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Tatar schłodź.
Do polania majonez wymieszaj z musztardą i dopraw go solą. Tatar podawaj z posiekaną cebulą i ogórkiem kiszonym, polej go majonezową mieszanką.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tradycyjny tatar , a także na tatar z łososia .
Źródło zdjęcia: canva/inventbart Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
-
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
-
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: ervegan