Tatar z łososia od Ewy Wachowicz - szybka przekąska o niebanalnym smaku
Tatar jest przekąską, która cieszy się sporym uznaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Zazwyczaj przygotowuje się go z mięsa wołowego. Ewa Wachowicz proponuje wykorzystanie łososia. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Smakowity tatar niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Mięsny smakołyk dobrze sprawdza się w roli przekąski. Ewa Wachowicz w swojej książce „Ewa gotuje szybko” podzieliła się ekspresową wersją tatara, w której główną rolę gra łosoś.
Ewa Wachowicz bez wątpienia jest jednym z tych osób, które można uznać za autorytet w kwestii kulinariów. Nie bez powodu z jej przepisów korzysta tak liczne grono smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis na tatar z łososia.
Tatar w niecodziennym wydaniu
Większości osób tatar kojarzy się z potrawą, w której pierwsze skrzypce gra drobno posiekana wołowina. Tym razem zastąpimy ją łososiem. Ewa Wachowicz poleca użycie surowej ryby, jednak wskazuje w swoim przepisie, że równie dobrze może się sprawdzić wędzona. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Na tatar:
500 g łososia
4 łyżki oleju z pestek winogron
sok z cytryny
sól
pieprz
Dodatki:
ogórki kiszone lub korniszony
3 cebule szalotki
kapary
natka pietruszki
żółtko
Szybki przepis Ewy Wachowicz na tatar z łososia
Na początku łososia oczyszczamy. Mięso bardzo drobno kroimy. Im bardziej je rozdrobnimy, tym lepiej. Łososia łączymy z olejem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kształt tatara.
Tatar jest już gotowy. Wystarczy przyozdobić go ulubionymi dodatkami. Ewa Wachowicz stawia na siekaną cebulę i ogórki, rozdrobnioną natkę pietruszki i kapary. Oczywiście specjał najlepiej zwieńczyć kuszącym żółtkiem.
W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy również przepis na tatara bez grama mięsa. Godna uwagi jest także receptura na klasyczną wersję specjału.
Canva / BreakingTheWalls
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny z kiełbasą, ziemniakami i kapustą
Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami
Źródło: „Ewa gotuje szybko”; Ewa Wachowicz