Smakosze.pl

Pawel Wodzynski/East News; Canva / Olga Yastremska's Images

Tatar z łososia od Ewy Wachowicz - szybka przekąska o niebanalnym smaku

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Tatar jest przekąską, która cieszy się sporym uznaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Zazwyczaj przygotowuje się go z mięsa wołowego. Ewa Wachowicz proponuje wykorzystanie łososia. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Smakowity tatar niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Mięsny smakołyk dobrze sprawdza się w roli przekąski. Ewa Wachowicz w swojej książce „Ewa gotuje szybko” podzieliła się ekspresową wersją tatara, w której główną rolę gra łosoś.

Ewa Wachowicz bez wątpienia jest jednym z tych osób, które można uznać za autorytet w kwestii kulinariów. Nie bez powodu z jej przepisów korzysta tak liczne grono smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis na tatar z łososia.

Tatar w niecodziennym wydaniu

Większości osób tatar kojarzy się z potrawą, w której pierwsze skrzypce gra drobno posiekana wołowina. Tym razem zastąpimy ją łososiem. Ewa Wachowicz poleca użycie surowej ryby, jednak wskazuje w swoim przepisie, że równie dobrze może się sprawdzić wędzona. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Na tatar:

  • 500 g łososia

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

Dodatki:

  • ogórki kiszone lub korniszony

  • 3 cebule szalotki

  • kapary

  • natka pietruszki

  • żółtko

Szybki przepis Ewy Wachowicz na tatar z łososia

Na początku łososia oczyszczamy. Mięso bardzo drobno kroimy. Im bardziej je rozdrobnimy, tym lepiej. Łososia łączymy z olejem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kształt tatara.

Tatar jest już gotowy. Wystarczy przyozdobić go ulubionymi dodatkami. Ewa Wachowicz stawia na siekaną cebulę i ogórki, rozdrobnioną natkę pietruszki i kapary. Oczywiście specjał najlepiej zwieńczyć kuszącym żółtkiem.

W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy również przepis na tatara bez grama mięsa . Godna uwagi jest także receptura na klasyczną wersję specjału .

Tatar z łososia
Tatar z łososia

Canva / BreakingTheWalls

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: „Ewa gotuje szybko”; Ewa Wachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]