Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tatar z łososia od Ewy Wachowicz - szybka przekąska o niebanalnym smaku
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 11.11.2021 01:00

Tatar z łososia od Ewy Wachowicz - szybka przekąska o niebanalnym smaku

Tatar z łososia od Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News; Canva / Olga Yastremska's Images

Tatar jest przekąską, która cieszy się sporym uznaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Zazwyczaj przygotowuje się go z mięsa wołowego. Ewa Wachowicz proponuje wykorzystanie łososia. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Smakowity tatar niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Mięsny smakołyk dobrze sprawdza się w roli przekąski. Ewa Wachowicz w swojej książce „Ewa gotuje szybko” podzieliła się ekspresową wersją tatara, w której główną rolę gra łosoś.

Ewa Wachowicz bez wątpienia jest jednym z tych osób, które można uznać za autorytet w kwestii kulinariów. Nie bez powodu z jej przepisów korzysta tak liczne grono smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis na tatar z łososia.

Tatar w niecodziennym wydaniu

Większości osób tatar kojarzy się z potrawą, w której pierwsze skrzypce gra drobno posiekana wołowina. Tym razem zastąpimy ją łososiem. Ewa Wachowicz poleca użycie surowej ryby, jednak wskazuje w swoim przepisie, że równie dobrze może się sprawdzić wędzona. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Na tatar:

  • 500 g łososia

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

Dodatki:

  • ogórki kiszone lub korniszony

  • 3 cebule szalotki

  • kapary

  • natka pietruszki

  • żółtko

Szybki przepis Ewy Wachowicz na tatar z łososia

Na początku łososia oczyszczamy. Mięso bardzo drobno kroimy. Im bardziej je rozdrobnimy, tym lepiej. Łososia łączymy z olejem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kształt tatara.

Tatar jest już gotowy. Wystarczy przyozdobić go ulubionymi dodatkami. Ewa Wachowicz stawia na siekaną cebulę i ogórki, rozdrobnioną natkę pietruszki i kapary. Oczywiście specjał najlepiej zwieńczyć kuszącym żółtkiem.

W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy również przepis na tatara bez grama mięsa. Godna uwagi jest także receptura na klasyczną wersję specjału.

Tatar z łososia
Tatar z łososia

Canva / BreakingTheWalls

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: „Ewa gotuje szybko”; Ewa Wachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram