Tatar z łososia od Ewy Wachowicz - szybka przekąska o niebanalnym smaku
![Tatar z łososia od Ewy Wachowicz](https://images.iberion.media/images/1920/6nqs5jbl1p_QVAIX_Oqj_Vre8_Tatar_z_lososia_od_Ewy_Wachowicz_ba3791cdc7.jpg)
Tatar jest przekąską, która cieszy się sporym uznaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Zazwyczaj przygotowuje się go z mięsa wołowego. Ewa Wachowicz proponuje wykorzystanie łososia. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Smakowity tatar niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Mięsny smakołyk dobrze sprawdza się w roli przekąski. Ewa Wachowicz w swojej książce „Ewa gotuje szybko” podzieliła się ekspresową wersją tatara, w której główną rolę gra łosoś.
Ewa Wachowicz bez wątpienia jest jednym z tych osób, które można uznać za autorytet w kwestii kulinariów. Nie bez powodu z jej przepisów korzysta tak liczne grono smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis na tatar z łososia.
Tatar w niecodziennym wydaniu
Większości osób tatar kojarzy się z potrawą, w której pierwsze skrzypce gra drobno posiekana wołowina. Tym razem zastąpimy ją łososiem. Ewa Wachowicz poleca użycie surowej ryby, jednak wskazuje w swoim przepisie, że równie dobrze może się sprawdzić wędzona. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Na tatar:
500 g łososia
4 łyżki oleju z pestek winogron
sok z cytryny
sól
pieprz
Dodatki:
ogórki kiszone lub korniszony
3 cebule szalotki
kapary
natka pietruszki
żółtko
Szybki przepis Ewy Wachowicz na tatar z łososia
Na początku łososia oczyszczamy. Mięso bardzo drobno kroimy. Im bardziej je rozdrobnimy, tym lepiej. Łososia łączymy z olejem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kształt tatara.
Tatar jest już gotowy. Wystarczy przyozdobić go ulubionymi dodatkami. Ewa Wachowicz stawia na siekaną cebulę i ogórki, rozdrobnioną natkę pietruszki i kapary. Oczywiście specjał najlepiej zwieńczyć kuszącym żółtkiem.
W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy również przepis na tatara bez grama mięsa. Godna uwagi jest także receptura na klasyczną wersję specjału.
![Tatar z łososia](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2B2HUVwhPRQQIXdqvGVhTA/5e453ce93f533a3cab6b34e72221745d/Tatar_z__ososia.jpg)
Canva / BreakingTheWalls
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny z kiełbasą, ziemniakami i kapustą
Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami
Źródło: „Ewa gotuje szybko”; Ewa Wachowicz
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek na DK 81](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_na_DK_81_3e3c709e79.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Ewa Kasprzyk, Iwona Pavlović](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Kasprzyk_Iwona_Pavlovic_be78aa4494.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)