Obsmażam w tej marynacie i wkładam do piekarnika. Zwykłe schabowe nie mogą się z nimi równać
Jak niedziela, to kotlety schabowe. Nie jednak takie zwykłe, ale zapiekane po apetyczną pierzynką. Taki schab z piekarnika na obiad to prawdziwe niebo w gębie. Roboty z nimi tyle, co nic. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Schab z piekarnika poleca się na niedzielny obiad
Niedziela niezmiennie kojarzy się z rosołem i kotletami schabowymi . Dla tych drugich mamy dziś ciekawą alternatywę. Po usmażeniu zapiecz kotlety pod smakowitymi dodatkami. Rodzina będzie zajadać ten specjał bez opamiętania.
Sekretem smaku kotletów jest marynata, w której obtaczane jest surowe mięso. Zapewnia mu nie tylko obłędny aromat, ale też kruchość i delikatność. Taki schab z piekarnika na obiad można zajadać nie tylko w niedzielę, ale cały okrągły tydzień.

Przepis na najlepszy schab
Kluczowe do przygotowania schabu z piekarnika jest odpowiednie zamarynowanie go. Marynata zaś jest banalna, bo składa się głównie z musztardy i ketchupu. Sosy doskonale doprawią mięso, spowodują też jego skruszenie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Monika Balikowska, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg schabu pokrojonego na kotlety
- 3 jajka
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żabki czosnku
- 4-5 łyżek ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ok. 100 g sera żółtego
- smalec do smażenia

Schab z piekarnika na obiad krok po kroku
Przygotowanie schabu z piekarnika na obiad zacznij od wbicia jajek do dużej miski . Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, musztardę i ketchup. Dołóż też przeciśnięty przed praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj .
Kotlety schabowe delikatnie rozbij . Oprósz je z obu stron solą i pieprzem. Przełóż mięso do marynaty i odstaw do lodówki przynajmniej na 1,5 godziny. Najlepiej jednak marynować kotlety przez całą noc .
Po upływie tego czasu wyjmij kotlety z lodówki . Obsmaż je z obu stron na dobrze rozgrzanym smalcu. Schab przekładaj do naczynia żaroodpornego .
Kiedy cały schab jest już w naczyniu żaroodpornym, zalej go resztą marynaty . Wierzch potrawy przykryj równomiernie tartym żółtym serem. Całość piecz pod przykryciem folii aluminiowej przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu schab z piekarnika jest gotowy do podania na obiad .
Sprawdź, co daje połączenie coli ze skorupkami jajek raz przekonaj się, co wiesz o rosole .
