Smakosze.pl Przepisy Obsmażam w tej marynacie i wkładam do piekarnika. Zwykłe schabowe nie mogą się z nimi równać
Fot. YouTube/Monika Balikowska

Obsmażam w tej marynacie i wkładam do piekarnika. Zwykłe schabowe nie mogą się z nimi równać

16 lutego 2025
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jak niedziela, to kotlety schabowe. Nie jednak takie zwykłe, ale zapiekane po apetyczną pierzynką. Taki schab z piekarnika na obiad to prawdziwe niebo w gębie. Roboty z nimi tyle, co nic. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Schab z piekarnika poleca się na niedzielny obiad

Niedziela niezmiennie kojarzy się z rosołem i kotletami schabowymi . Dla tych drugich mamy dziś ciekawą alternatywę. Po usmażeniu zapiecz kotlety pod smakowitymi dodatkami. Rodzina będzie zajadać ten specjał bez opamiętania.

Sekretem smaku kotletów jest marynata, w której obtaczane jest surowe mięso. Zapewnia mu nie tylko obłędny aromat, ale też kruchość i delikatność. Taki schab z piekarnika na obiad można zajadać nie tylko w niedzielę, ale cały okrągły tydzień.

krojenie schabu.jpg
Fot. Canva
Żadne gołąbki, ten obiad smakuje 100 razy lepiej. Musisz tego spróbować

Przepis na najlepszy schab

Kluczowe do przygotowania schabu z piekarnika jest odpowiednie zamarynowanie go. Marynata zaś jest banalna, bo składa się głównie z musztardy i ketchupu. Sosy doskonale doprawią mięso, spowodują też jego skruszenie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Monika Balikowska, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 kg schabu pokrojonego na kotlety
  • 3 jajka
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żabki czosnku
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ok. 100 g sera żółtego
  • smalec do smażenia
kotlety schabowe.jpg
Fot. Canva

Schab z piekarnika na obiad krok po kroku

Przygotowanie schabu z piekarnika na obiad zacznij od wbicia jajek do dużej miski . Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, musztardę i ketchup. Dołóż też przeciśnięty przed praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj .

Kotlety schabowe delikatnie rozbij . Oprósz je z obu stron solą i pieprzem. Przełóż mięso do marynaty i odstaw do lodówki przynajmniej na 1,5 godziny. Najlepiej jednak marynować kotlety przez całą noc .

Po upływie tego czasu wyjmij kotlety z lodówki . Obsmaż je z obu stron na dobrze rozgrzanym smalcu. Schab przekładaj do naczynia żaroodpornego .

Kiedy cały schab jest już w naczyniu żaroodpornym, zalej go resztą marynaty . Wierzch potrawy przykryj równomiernie tartym żółtym serem. Całość piecz pod przykryciem folii aluminiowej przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu schab z piekarnika jest gotowy do podania na obiad .

Sprawdź, co daje połączenie coli ze skorupkami jajek raz przekonaj się, co wiesz o rosole .

kotlety schabowe.jpg
Fot. YouTube/Monika Balikowska
Duża sieć otwiera nowe sklepy. Będą czynne w każdą niedzielę
Najlepsze, co możesz dodać do gulaszu. Kluczowe są proporcje
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy