Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze, co możesz dodać do gulaszu. Kluczowe są proporcje
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 16.02.2025 11:29

Najlepsze, co możesz dodać do gulaszu. Kluczowe są proporcje

Gulasz z kawałkami mięsa na patelni
Fot. Canva/dulezidar

Często zastanawiając się co zrobić na obiad, mamy w głowie te same przepisy, co zwykle. Dlatego warto sięgnąć pamięcią trochę dalej i przypomnieć sobie, że istnieje takie danie jak gulasz, który świetnie sprawdzi się jako obiad na niedzielę. Przedstawiamy Wam przepis na gulasz wołowy, który warto przygotować. 

Jak prawidłowo podawać gulasz?

Gulasz to danie, które pochodzi z Węgier. Został on stworzony przez tamtejszych pasterzy. Potrawa ta zyskała ogromną popularność i wiele lat temu trafiła do Polski. Gulasz można podawać z kopytkami lub ziemniakami, ale również z ulubioną kaszą lub po prostu z dodatkiem pieczywa. Kluczowa jest inna kwestia

Ugotowany gulasz.jpg
Fot. Canva/PateerS

Tą kwestią są odpowiednie składniki i proporcje. Trzeba być świadomym, jakiej ilości przypraw i poszczególnych składników potrzebuje danie z 1 kg mięsa, aby wyszło w pełni smaczne. 

Ten przepis na rosół budzi kontrowersje. Postanowiłam go wypróbować

Pyszny gulasz wołowy

Do przygotowania przepysznego i aromatycznego gulaszu wołowego będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 kg wołowiny na gulasz np. łopatka lub karczek
  • 1 spora czerwona papryka
  • 1 spora cebula zwykła
  • 1 średnia marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • pół łyżeczki ostrej papryki 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • 2 nieduże listki laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować gulasz wołowy?

W pierwszej kolejności mięso kroimy w plastry, a potem na małe kawałki. Następnie obtaczamy je w mące. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki mięsa. Przez kilka minut możemy je podsmażać na dużym ogniu, później już trzeba zmniejszyć. Od czasu do czasu mieszamy. Mięso najlepiej smażyć partiami. Kiedy już się usmaży, przekładamy je do garnka. 

Surowa łopatka wołowa
Fot. Canva/DronG

Do garnka z mięsem wlewamy 500 ml wody oraz dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki i ⅓ łyżeczki pieprzu. Następnie wrzucamy dwa liście laurowe i trzy ziarenka ziela angielskiego. Wszystko mieszamy i przykrywamy przykrywką. Całość dusimy na wolnym ogniu. 

W międzyczasie marchewkę i paprykę drobno kroimy, cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy wcześniej mięso, podsmażamy cebulę przez około 10 minut, lub do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek. Warzywa mieszamy i po chwili wrzucamy do garnka, do którego potem dodajemy marchewkę. Ponownie całość dusimy. 

Po godzinie dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i wsypujemy łyżeczkę soli. Gulasz dusimy przez kolejną godzinę lub do chwili, aż mięso stanie się miękkie. 

Po upływie tego czasu należy zagęścić nasz gulasz. Do szklani wlewamy 50 ml wody i wsypujemy łyżkę mąki, po czym mieszamy i wlewamy garnka z gulaszem, cały czas mieszając. Kiedy gulasz zacznie się gotować i lekko zgęstnieje, to wyłączamy palnik. 

Tak przygotowany gulasz podajemy z kopytkami, ziemniakami, kaszą lub pieczywem

Pyszny gulasz podany w białym talerzu
Fot. Canva/Nelea Reazanteva

Sprawdź przepis na kotlety mielone od Heni. Zobacz, jak zrobić pyszne domowe krówki.