Obtocz kotlety w tej marynacie i wstaw do piekarnika. Każdy poprosi o przepis i dokładkę
Zapomnij o oklepanych kotletach schabowych. Zainspiruj się poniższym przepisem i przygotuj schab pieczony na obiad. Mięso przygotowane w ten sposób nie ma sobie równych. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych entuzjastów dobrej kuchni.
Najlepszy schab pieczony na obiad
Kotlety schabowe zna każdy, ale już nie każdy wie, że można przygotować je w zupełnie inny sposób. Panierka z jajka i bułki tartej nie można równać się z marynatą, którą przygotujesz z poniższego przepisu. Ten dodatek sprawi, że schab pieczony na obiad wyjdzie nie tylko smaczny, ale i bardzo soczysty.
O tym, jak przygotować kotlety oraz jakie składniki będą ci do tego potrzebne, dowiesz się z dalszej części tekstu. Przepis jest bardzo łatwy i niezbyt czasochłonny. Najlepsze jest to, że mięso w piekarniku robi się dosłownie samo. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły na ten temat.
Mięso to nie wszystko
Choć wiele zależy od jakości oraz świeżości mięsa, nie tylko ten składnik jest ważny. Potrzebne są także przyprawy lub jak w tym wypadku składniki na marynatę. To właśnie dzięki niej pieczone kotlety wyjdą idealne i smaczne.
Głównym składnikiem marynaty jest przecier pomidorowy. Niezbędny będzie także ketchup, musztarda i majonez. Aby schab z piekarnika na obiad smakował jeszcze lepiej, potrzebne będą również warzywa. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej.
Składniki:
- 700 g schabu
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 200 g ogórków kiszonych
- 4 ząbki czosnku
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- odrobina wody
- pieprz
- sól
Przepis na schab z piekarnika na obiad
Przygotowanie dania rozpocznij od wymieszania składników na marynatę . Do miski przełóż przecier pomidorowy, wlej wodę i wymieszaj oba składniki. Następnie dodaj musztardę, ketchup oraz majonez .
Całość przypraw mieloną słodką papryką, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Wymieszaj na jednolitą marynatę .
Umyty i oczyszczony z nadmiaru tłuszczu schab pokrój na kotlety. Każdy plaster mięsa dokładnie rozbij i obtocz w marynacie. Mięso odstaw na bok .
W tym czasie przygotuj warzywa. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka . Umytą paprykę pokrój w cienkie i krótkie paski. Na koniec ogórki kiszone pokrój w cienkie plastry.
Warzywa przełóż do miski, wymieszaj ze sobą, a następnie część z nich przełóż do naczynia żaroodpornego . Ułóż na nich kotlety, przekładając je kolejną porcją warzyw.
Całość piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 70-80 minut . Gotowe kotlety podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź także, jakie promocje przygotowało Dino oraz wypróbuj przepis na najlepszy kapuśniak .