Kroję i wrzucam do garnka z kapuśniakiem. To najlepsza wersja tej zupy
Przepyszny i zdrowy idealnie sprawdzi się na sezon grypowy. Od kiedy pierwszy raz spróbowałam tego przepisu, kapuśniak robię tylko w ten sposób. Przekonaj się, jak smaczny może być kapuśniak bez mięsa.
Klucz do idealnego kapuśniaku to dobra kapusta
Kapuśniak to samo zdrowie. Zawarte w kiszonej kapuście bakterie kwasu mlekowego cudownie działają na nasze jelita i wspierają odporność. Co zrobić, żeby przygotować perfekcyjną zupę?
Jeśli chcesz zrobić kapuśniak idealny, zwróć uwagę na kapustę. To właśnie ona jest najważniejsza. Najlepiej sprawdzi się taka z własnej fermentacji. Zanim dodasz ją do zupy, koniecznie upewnij się, czy nie jest za kwaśna lub za słona. Jeśli masz zastrzeżenia do smaku, możesz ją wypłukać przed użyciem. Teraz możemy przejść do przepisu.
Jak zrobić kapuśniak bez mięsa?
Wiele osób nie wyobraża sobie kapuśniaku bez mięsa. Jednak to naprawdę cudowna propozycja, która jest jeszcze zdrowsza niż oryginalna wersja. Do przygotowania zupy będzie potrzebne:
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 200 g ziemniaków
- 2 litry bulionu warzywnego
- 80 g wędzonego tofu
- Oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki kminku
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i wrzucam do bulionu. Całość gotuję przez 10 min. W tym czasie przechodzę do tofu, które nada charakterystycznego wędzonego smaku. Dzięki temu kapuśniak będzie smakował obłędnie.
Idealny kapuśniak bez mięsa
Tofu kroję w kostkę i podsmażam na oliwie z oliwek. W międzyczasie kroję kapustę i cebulę. Całość przekładam na patelnię z tofu i jeszcze raz podsmażam. Dodaję odrobinę wody i doprawiam zmielonym kminkiem.
Kapustę z tofu duszę przez 10 min. Dzięki temu uzyskuję niesamowity wędzony aromat. Następnie łączę zawartość patelni z bulionem. Taki kapuśniak smakuje jak wersja z boczkiem, ale jest dużo lżejszy. Naprawdę polecam przetestować tę wersję.
Dla fanów kiszonej kapusty mamy więcej fantastycznych przepisów. Koniecznie sprawdź, jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty w jeszcze zdrowszej wersji.