Smakosze.pl Porady Od której strony należy obierać ogórki?
canva/pixelshot

Od której strony należy obierać ogórki?

25 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Często wykorzystujesz w kuchni ogórki? Przyrządzasz z nich mizerię, dodajesz do różnych sałatek? A wiesz, od której strony należy obierać ogórki? Masa Polaków wciąż popełnia duży błąd, w wyniku którego stają się one niesmaczne. Dlatego koniecznie się go wystrzegaj.

Ogórków tak naprawdę nie trzeba obierać, wystarczy je tylko dokładnie umyć. Oczywiście, jeśli skórka jest twarda, warto ją usunąć, dzięki czemu warzywo stanie się delikatniejsze, ale też bardziej lekkostrawne.

Od której strony należy obierać ogórki?

Ogórki powinno się obierać, począwszy od jaśniejszego końca. Dlaczego? Ciemniejsza końcówka ogórka zawiera więcej kukurbitacyny. Substancja ta nadaje ogórkom gorzkiego posmaku.

Najwięcej tego składnika znajduje się w łodygach, liściach i korzeniach rośliny. A zatem koniec ogórka, który jest bliższy łodydze, zawiera więcej tej gorzkawej substancji.

Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko przeniesienia gorzkiej substancji z ciemnego końca na jasny, przy każdym przeciągnięciu nożem możesz opłukać ostrze pod bieżącą wodą.

Możesz też uniknąć tego problemu, odcinając ciemną końcówkę ogórka przed jego obieraniem.

Nie wszystkie ogórki są gorzkawe

Goryczka występuje głównie w ogórkach gruntowych. Wiąże się to z warunkami, w jakich roślina rośnie. Jeśli ogórek wzrasta w czasie suszy lub dojrzewa w chłodzie, będzie bardziej gorzki.

Problem ten rzadziej dotyczy ogórków szklarniowych, ponieważ są one hodowane w kontrolowanych warunkach.

W naszym serwisie znajdziesz też wiele innych porad kulinarnych. Dowiedz się np. dlaczego podczas smażenia mięsa wycieka z niego woda , a także jak prawidłowo gotować parówki .

mizeria
mizeria

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy