Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak prawidłowo gotować parówki?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:41

Jak prawidłowo gotować parówki?

parówki
canva/bofotolux

Parówki są delikatnymi kiełbaskami, po które chętnie sięgamy rano. Trzeba je tylko podgrzać, a pożywne śniadanie będzie w mig gotowe. Wiele osób popełnia tu jednak błąd. Wystarczy chwila nieuwagi, a nie wyjdą ci na zdrowie. Dowiedz się, jak prawidłowo gotować parówki.

Parówki przygotowuje się z mięsa, tłuszczu, wody i przypraw. W zależności od proporcji tych składników są bardziej lub mniej wartościowe. Oczywiście im więcej zawierają mięsa, tym lepiej, bo to oznacza, że mają mniej tłuszczu, wody i wiążących dodatków.

Parówki są bardzo lubiane przez dzieci, ze względu na stopień rozdrobnienia mięsa. Jest ono poddawane homogenizacji, a więc bardzo mocnemu zmieleniu. W rezultacie po ich wyglądzie trudno się zorientować, ile zawierają mięsa, a ile tłuszczu. Dlatego najlepiej czytać etykiety.

Jak prawidłowo gotować parówki?

Parówki tak naprawdę nie wymagają gotowania. Można je zjeść na zimno, jednak smaczniejsze są, gdy są ciepłe. Najłatwiej jest je podgrzać w wodzie. Jak to zrobić?

Jeśli parówki mają foliowe osłonki, trzeba je usunąć, bo po podgrzaniu ściąga się je o wiele trudniej. Zresztą nie ma sensu podgrzewanie parówek wraz z folią, bo nie jest to ani konieczne, ani zdrowe.

Pozbawione osłonek parówki wkładamy do zimnej wody i podgrzewamy na średnim ogniu, tak jednak, by woda się nie zagotowała. Potem zmniejszamy ogień i parówki trzymamy jeszcze 2-3 minuty w gorącej wodzie. Dzięki temu będą równomiernie ciepłe.

Parówek absolutnie nie należy gotować. Przede wszystkim z tego względu, że zawierają azotyn sodu, który w temperaturze powyżej 150 st. C rozkłada się na szkodliwe dla zdrowia związki. Długo gotowana parówka przestaje też być apetyczna. Wygląda jak spuchnięta i robi się gąbczasta.

Podgrzewanie na parze

Parówki można też podgrzewać na parze. Wtedy są bardziej aromatyczne i wyraźniejsze w smaku. Jednak tą metodą grzeje się je dłużej niż w wodzie.

Jak podgrzewać parówki na parze? Jeśli mają sztuczne, foliowe osłonki, należy je usunąć. Parówki trzeba położyć na sicie i zawiesić je nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość należy przykryć i odczekać kilka minut.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na potrawy z parówkami. Sprawdź, jak przygotować parówki w cieście z warzywami, a także jak zrobić leczo z parówkami.

parówki
parówki

Źródło zdjęcia: canva/Big Pixel

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary, kobieceinspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram