Smakosze.pl
parówki

canva/bofotolux

Jak prawidłowo gotować parówki?

2 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Parówki są delikatnymi kiełbaskami, po które chętnie sięgamy rano. Trzeba je tylko podgrzać, a pożywne śniadanie będzie w mig gotowe. Wiele osób popełnia tu jednak błąd. Wystarczy chwila nieuwagi, a nie wyjdą ci na zdrowie. Dowiedz się, jak prawidłowo gotować parówki.

Parówki przygotowuje się z mięsa, tłuszczu, wody i przypraw. W zależności od proporcji tych składników są bardziej lub mniej wartościowe. Oczywiście im więcej zawierają mięsa, tym lepiej, bo to oznacza, że mają mniej tłuszczu, wody i wiążących dodatków.

Grochówka wyjdzie idealnie

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

CZYTAJ DALEJ

Parówki są bardzo lubiane przez dzieci, ze względu na stopień rozdrobnienia mięsa. Jest ono poddawane homogenizacji, a więc bardzo mocnemu zmieleniu. W rezultacie po ich wyglądzie trudno się zorientować, ile zawierają mięsa, a ile tłuszczu. Dlatego najlepiej czytać etykiety.

Jak prawidłowo gotować parówki?

Parówki tak naprawdę nie wymagają gotowania. Można je zjeść na zimno, jednak smaczniejsze są, gdy są ciepłe. Najłatwiej jest je podgrzać w wodzie. Jak to zrobić?

Jeśli parówki mają foliowe osłonki, trzeba je usunąć, bo po podgrzaniu ściąga się je o wiele trudniej. Zresztą nie ma sensu podgrzewanie parówek wraz z folią, bo nie jest to ani konieczne, ani zdrowe.

Pozbawione osłonek parówki wkładamy do zimnej wody i podgrzewamy na średnim ogniu, tak jednak, by woda się nie zagotowała. Potem zmniejszamy ogień i parówki trzymamy jeszcze 2-3 minuty w gorącej wodzie. Dzięki temu będą równomiernie ciepłe.

Parówek absolutnie nie należy gotować. Przede wszystkim z tego względu, że zawierają azotyn sodu, który w temperaturze powyżej 150 st. C rozkłada się na szkodliwe dla zdrowia związki. Długo gotowana parówka przestaje też być apetyczna. Wygląda jak spuchnięta i robi się gąbczasta.

Podgrzewanie na parze

Parówki można też podgrzewać na parze. Wtedy są bardziej aromatyczne i wyraźniejsze w smaku. Jednak tą metodą grzeje się je dłużej niż w wodzie.

Jak podgrzewać parówki na parze? Jeśli mają sztuczne, foliowe osłonki, należy je usunąć. Parówki trzeba położyć na sicie i zawiesić je nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość należy przykryć i odczekać kilka minut.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na potrawy z parówkami. Sprawdź, jak przygotować parówki w cieście z warzywami, a także jak zrobić leczo z parówkami.

parówki

parówki

Źródło zdjęcia: canva/Big Pixel

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary, kobieceinspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >
mycie patelni

Porady

Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >