Smakosze.pl Porady Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Canva/pixelshot

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości

9 grudnia 2023

Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Dodaję do niej tę przyprawę, a efekty bardzo mnie cieszą. Gubię zbędne kilogramy i mam doskonały humor. Wykorzystajcie ten patent na smukłą sylwetkę i pogodę ducha.

Kawa z chili najlepsza od rana

Czy lubicie pić kawę? Ja ją uwielbiam, dlatego każdy dzień rozpoczynam od filiżanki tego aromatycznego napoju . Kawa doskonale mnie budzi, dodaje energii, a ostatnio tez odchudza. Wszystko dzięki jednej przyprawie, która kawie nadaje niezwykłej mocy.

Do kawy dodaję chili, która działa jak spalacz tłuszczu. Przyspiesza metabolizm i przyspiesza odchudzanie. Kawa i chili to para idealna. Obie rośliny pochodzą z Ameryki Środkowej, a gorzki i ostry smak możemy złagodzić odrobiną mleka. Picie kawy zapobiega cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym, nowotworowi wątroby i depresji . Na kawę z chili powinny uważać osoby z chorobami układu trawiennego.

chili
Canva/Lee Chandler
Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy

Dodaj chili i schudnij

Papryka chili zawiera kapsaicynę, która w smaku jest niezwykle paląca. Aktywuje ona receptory bólu, ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe . Może też zmniejszać zagrożeniem zgonem z powodu chorób serca i nowotworów oraz wydłużać życie. Zarówno chili, jak i kawa słyną z właściwości odchudzających oraz poprawiających nastrój.

Kawa z chili doskonale rozgrzewa i zużywamy większą liczbę kalorii na produkcję ciepła. To zjawisko nazywa się termogenezą i wpływa na masę ciała. Skutecznie ją redukuje i ma wpływ na zmniejszenie insulinoodporności . Ostry związek dodatkowo tłumi apetyt, co przekłada się na utratę zbędnych kilogramów. Taka kawa pomaga też zwiększyć wysiłek fizyczny, więc pijmy ją i dbajmy o sylwetkę.

Jak przyrządzić kawę z chili?

Składniki:

  • świeżo zaparzone espresso
  • ⅓ łyżeczki przyprawy chili
  • opcjonalnie: mleko, cukier

Przygotowujemy kawę i dodajemy do niej chili. Dokładnie mieszamy i możemy dodać odrobinę mleka lub cukru. Nasza kawa z chili w ten sposób jest już gotowa. Taki napój przyspieszy naszą przemianę materii i doda wyjątkowego smaku kawie.

Jedynie osoby, które cierpią na choroby układu trawiennego, zgagę, refluks żołądkowo-jelitowy, zapalenie żołądka, powinny zrezygnować z picia kawy z chili. Napój może podrażnić błonę śluzową żołądka. Pisaliśmy o kawie z dodatkiem zapomnianej przyprawy. Radziliśmy jak zrobić kawę, która podniesie naszą odporność.

kawa z chili
Canva/pixelshot

Źródło: przyslijprzepis.pl, stronazdrowia.pl

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy