Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sypię do kawy zapomnianą przyprawę. Ma niesamowity smak i ogrom witamin

Sypię do kawy zapomnianą przyprawę. Ma niesamowity smak i ogrom witamin

kawa
Canva/ThamKC

Kawa z rana pomaga się obudzić wielu Polakom. Jednak warto dodać do niej pewną zapomnianą przyprawę. Poprawi on nie tylko smak tego lubianego napoju, ale też dostarczy nam wielu witamin. O jaką przyprawę chodzi?

Kawa potrzebna od zaraz

Wiele osób po przebudzenia od razu zmierza do kuchni, by zrobić kawę. Ten napój z kofeiną pomaga się obudzić, dodaje energii i zwiększa koncentrację. Dzięki niemu ruszamy chętniej do codziennych wyzwań. Warto wiedzieć, że picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i cukrzycy.

Oprócz tego spala tłuszcz i zapobiega depresji. Chroni też przed chorobą Parkinsona i dostarcza nam sporo witamin. Pijemy kawę czarną, z mlekiem lub z cukrem. Warto do tego aromatycznego napoju dodać pewną zapomnianą przyprawę. Korzyści jest wiele. 

kawa
Canva/fortyforks
Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich

Kawa z kardamonem pełna witamin

Kardamon już od starożytności słynie ze swoich właściwości leczniczych. Ma charakterystyczny słodko-pikantny i korzenny smak. To zaraz po szafranie i wanilii trzecia najdroższa przyprawa na świecie. Cena za kilogram kardamonu waha się od 50 do 300 złotych. 

Tę przyprawę warto dodać do kawy. Dostarczy nam witaminę A, C, a także magnez, fosfor, wapń, żelazo i potas. Kardamon łagodzi kaszel, udrażnia górne drogi oddechowe i ma właściwości rozgrzewające. Oprócz tego wzmacnia odporność i wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego. Chętnie dodaję kardamon do kawy i cieszę się niesamowitym smakiem gorącego napoju. 

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Składniki:

  • 2 czubate łyżeczki mielonej kawy
  • mielony kardamon
  • 100 ml wody
  • cukier
  • miód
  • cynamon

Przyrządzenie kawy z kardamonem zaczynamy od wymieszania kawy z mielonym kardamonem tuż przed zaparzeniem. Jeśli robimy kawę w ekspresie ciśnieniowym, to tę przyprawę dodajemy już po przygotowaniu kawy. 

Następnie kawę słodzimy cukrem, miodem i dodajemy szczyptę cynamonu. Kawa jest już gotowa i najlepiej wypić ją od razu po przyrządzeniu. Ten smak budzi mnie co rano, a właściwości kawy z kardamonem poprawiają moje zdrowie. Jesienią i zimą są bezcenne. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kawę z kurkumą. Podawaliśmy też przepis na kawę od Anny Lewandowskiej. 

kawa z kardamonem
Canva/Marina Dymchenko

Źródło: decofire.pl