Smakosze.pl Dieta Od nowego roku popijam tę herbatkę. 1 dodatek wspaniale podbija smak, a do tego wspomaga trawienie
Canva/RichLegg

Od nowego roku popijam tę herbatkę. 1 dodatek wspaniale podbija smak, a do tego wspomaga trawienie

2 stycznia 2024

Za nami czas świętowania Bożego Narodzenia i ucztowania. To był niełatwy moment dla naszych żołądków. Od nowego roku zaczęłam raczyć się tą herbatką. Organizm szybko wraca do formy dzięki jednemu składnikowi.

Jak poprawić działanie układu pokarmowego?

Przejedzenie i niestrawność to dolegliwości, które mogą się pojawić po świętach oraz sylwestrze. To właśnie wtedy pozwalamy sobie na dużo więcej, niż zazwyczaj. Konsekwencje ponosi nasz żołądek i ogólnie układ pokarmowy . Czas najwyższy im pomóc.

Jak sobie z nimi poradzić z problemami z trawieniem? Objawy są nieprzyjemne i nie do pomylenia z czymkolwiek innym . Przejedzeniu towarzyszy ból brzucha, ociężałość i nudności. Jednak ja mam sprawdzony sposób na takie dolegliwości .

herbata.jpg
Canva / PDPics z Pixabay
W nowym roku popracuję nad śniadaniami. Jeden prosty patent i mam najlepsze tosty na świecie. Zrobię je już dziś

Naturalny i skuteczny sposób na niestrawność

Wiadomo, że możemy sięgnąć po środki z apteki. Tych na rynku jest pod dostatkiem. Jednak ja stawiam na naturalne sposoby . Jak radzę sobie ze skutkami przejedzenia? Przyrządzam herbatkę z imbirem . Ma ona nieocenione właściwości dla organizmu.

Nie tylko rozgrzewa i łagodzi skutki przeziębienia. Jest też doskonałym środkiem, który wspomaga trawienie. Pobudza wytwarzanie śliny i soków żołądkowych . Dzięki temu imbir niweluje wzdęcia, mdłości i wymioty. Sprawia też, że zmniejsza się nasz apetyt. Nie będziemy mieli już ochoty na kolejną porcję świątecznych smakołyków.

Jak zrobić herbatkę z imbirem?

Składniki:

  • 20 g korzenia imbiru
  • 2 torebki ulubionej herbaty
  • 2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie miód, listki mięty

Przygotowanie herbatki zaczynamy od dokładnego umycia imbiru. Korzenia nie obieramy, do rondelka wlewamy 2 szklanki wody . Imbir kroimy w bardzo drobne kawałki albo ścieramy na tarce. Rondelek przykrywamy i gotujemy. Zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy 10 minut.

Po upływie tego czasu wyłączamy gaz i odstawiamy rondelek. W trakcie gotowania zaparzamy swoją ulubioną herbatę i dodajemy sok z cytryny. Napar z imbiru przecedzamy do dzbanka i dolewamy herbatę. Możemy dodać miód, cynamon i zamieszać. Warto dolać odrobinę soku z pomarańczy lub jabłek .

Tego rodzaju mięsa lepiej unikać za wszelką cenę . Ta kulinarna kontrowersja znowu wzbudziła wielkie emocje .

herbatka
Canva/Olga Kriger

Źródło: aniagotuje.pl

Zostały Ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, zrobisz z nich pyszny obiad, mało kto zna ten przepis
Piorunujący początek roku w Lidlu. Przebili Biedronkę, od wtorku tłum ruszy po niewiarygodne okazje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy