Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.01.2024 15:51

Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre

gołąbki
YouTube/@Frische Rezepte

Gołąbki, które wyglądają inaczej i dodatkowo chrupią? Tak, to jest możliwe. Smakują też zupełnie inaczej, ale to wciąż świetne gołąbki. Musisz spróbować zrobić je z tym przepisem. 

Gołąbki nie muszą być nudne

Mięso z ryżem zawinięte w liść kapusty to idealna propozycja na obiad. Po jakimś czasie nawet najlepsze obiady potrafią się z nudzić i zaczynasz wtedy szukać. Zastanawiasz się, co zrobić, jak zmienić smak tego, co już znane, aby jakoś urozmaicić domowy jadłospis. 

Tutaj z pomocą przychodzą te warzywne gołąbki, ale uwaga, nie są one zapieczone z sosem w piekarniku. Te gołąbki są smażone w panierce i nie mają ani grama mięsa.

kapusta.jpg
Canva/@Stefanus Asael
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wyglada jak milion dolarów, a jest proste to zrobienia

Gołąbki, ale nie zapomnij o bułce tartej

Składniki na te gołąbki różnią się w stosunku do tych, z których robisz tradycyjne gołąbki. Dlatego nie dziw się, że w liście składników znajdziesz bułkę tartą, czy ziemniaki. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Frische Rezepte, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule czerwone
  • 1 papryczka chilli 
  • 1 papryka słodka żółta
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • bułka tarta

Jak zrobić te gołąbki?

Przygotowanie gołąbków zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie do garnka włóż ziemniaki, zalej wodą i posól. Gotuj ziemniaki do momentu, kiedy będą miękkie.

 Kiedy ziemniaki się gotują pokrój cebulę w małą kosteczkę i zeszklij ją na patelni. Ostrą i słodką paprykę posiekaj w kostkę. Podsmaż razem z cebulą. Dopraw solą i pieprzem. 

Ugotowane ziemniaki rozbij i dodaj do podsmażonych warzyw. Wymieszaj. Następnie obetnij głąb kapusty, wypłucz liście i zalej je wrzątkiem, aby zmiękły. 

Po około 30 minutach rozłóż liście i nakładaj w nie farsz. Zawijaj jak tradycyjne gołąbki. W głębokim talerzu rozbij jajka i wymieszaj. 

Każdego gołąbka obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni, aż panierka się zarumieni. Pozostaje ci tylko zjeść i dziwić się, że wcześniej nie robiłaś warzywnych gołąbków

Za moją domową wędliną przepadają wszyscy w rodzinie. Takie są realia sejmowej stołówki.

smażenie cebuli.jpg
Canva/@vinicef