Smakosze.pl Przepisy Ania Lewandowska zdradziła recepturę na odchudzającą kawę. Wszystko dzięki 3 dodatkom
canva/Adam Smigielski; TRICOLORS/East News

Ania Lewandowska zdradziła recepturę na odchudzającą kawę. Wszystko dzięki 3 dodatkom

4 grudnia 2022

Kawa słynie z dobroczynnych właściwości. Pobudzający napój z niektórymi dodatkami stanie się też sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Tak przynajmniej twierdzi Anna Lewandowska, która proponuje połączenie naparu z pełną smaku mieszanką miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Przepis jest bardzo prosty i warto go wypróbować.

Żadna dieta odchudzająca nie będzie skuteczna i bezpieczna, jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki składników odżywczych, jednocześnie wytwarzając deficyt kaloryczny. Zamiast jednak sięgać po suplementy diety, warto włączyć w swój plan dnia odpowiednią dawkę ruchu.

Anna Lewandowska poleca też znakomitą małą czarną z dodatkiem miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Pszczeli produkt nada kawie smaku, a nam doda energii. Cynamon zaś pozytywnie wpłynie na trawienie, podkręcając metabolizm. Połączenie ich z olejem kokosowym sprawi, że składniki odżywcze w nich zawarte będą się świetnie wchłaniać.

Przepis na dobroczynną kawę Anny Lewandowskiej

Składniki na kawę:

  • 1 filiżanka espresso lub 70 ml kawy przelewowej

  • 1 łyżeczka prozdrowotnego miksu

Składniki na prozdrowotny miks:

  • 170 g miodu

  • 165 g oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

Jak zrobić odchudzającą kawę? Anna Lewandowska zna świetny patent

Aby cieszyć się smacznym, aromatycznym i dobrym dla naszego zdrowia naparem, wystarczy zaparzyć kawę w swój ulubiony sposób i gdy już trochę ostygnie, dodać do niej płaską łyżeczkę mieszanki z poniższego przepisu.

Małą czarną ze „wspomaganiem” warto popijać codziennie. Jest smaczna, a przy tym sprawi, że zmniejszy się u nas ochota na podjadanie. Zawarte w składnikach dobroczynne substancje wesprą też działanie układu krążenia.

Jak zrobić mieszankę do dobroczynnej kawy?

Miód, olej kokosowy i cynamon trzeba ze sobą dokładnie połączyć. Najłatwiej będzie to zrobić, ostrożnie topiąc tłuszcz i — nim się znów zestali — mieszając go z cynamonem i miodem.

Należy mieć przy tym na uwadze, że miodu nie można podgrzewać do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza. Na szczęście olej kokosowy topi się już przy 25 stopniach Celsjusza. Gotową mieszankę przechowujemy w lodówce, w szczelnym słoiku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Anny Lewandowskiej. Sprawdźcie jej patent na zdrową szarlotkę oraz prosty przepis na świąteczne pierniczki .

Dobroczynna kawa Anny Lewandowskiej jest świetna
canva/Jose Garcia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy