Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak złagodzić smak wigilijnego kompotu z suszu? Babcia Marta zawsze wzbogaca go o 2 składniki

Jak złagodzić smak wigilijnego kompotu z suszu? Babcia Marta zawsze wzbogaca go o 2 składniki

Jak złagodzić smak kompotu z suszu?
canva/peredniankina

Kompot z suszu zwykle wychodzi Wam zbyt intensywny w smaku? Dodajcie do niego świeże jabłko i sok z pomarańczy. Świeże owoce złagodzą smak napoju i dodadzą mu orzeźwiających nut. Jeśli do tej pory nie przepadałeś za wigilijnym kompotem, teraz, dzięki wskazówkom babci Marty z pewnością go polubisz.

Wielu smakoszy nie lubi kompotu z suszu. Zwykle przyczyną jest wyrazisty i charakterystyczny smak tego specjału. Niektórzy bowiem używają sporej porcji suszonych owoców, nierzadko też sięgając po śliwki wędzone. Owoce te mają silny aromat i wyrazisty smak, co nie wszystkim odpowiada.

Receptura babci Marty nie tylko nie przewiduje dodawania wędzonych śliwek, ale też wprowadza dwa inne smakołyki, które sprawią, że smak kompotu będzie o wiele łagodniejszy. Jeśli macie ochotę dać szansę temu wigilijnemu rarytasowi — skorzystajcie z jej patentu.

Przepis na aromatyczny kompot z suszu

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody

  • 150 g suszonych jabłek

  • 150 g suszonych gruszek

  • 150 g suszonych śliwek kalifornijskich

  • 1 słodkie jabłko

  • 1 pomarańcza

  • pół cytryny

  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy

  • 3-4 goździki

  • 1 mała laska cynamonu

  • szczypta imbiru w proszku

Jak zrobić smaczny kompot z suszu? Babcia Marta zna świetny przepis

W większym garnku umieszczamy opłukane owoce suszone. Dodajemy goździki, cynamon i imbir oraz umyte i pokrojone w ćwiartki jabłko. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy garnek, pozostawiając niewielką szczelinę i gotujemy na niewielkim ogniu przez pół godziny.

Dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Mieszamy i dosładzamy lub doprawiamy dodatkową porcją kwaśnego soku. Studzimy i odcedzamy przed podaniem. Płyn wraz z owocami można też podać jako wigilijny deser.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne smakołyki. Spróbujcie koniecznie słodkich pierogów z makiem. Być może spodobają wam się także pełne smaku łazanki z kapustą i grzybami.

Kompot z suszu jest pyszny
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: