Odkąd mam ten przepis nie kupuję już chleba w sklepie. Wychodzi lepiej niż z piekarni
Chleb codziennie gości na naszym stole, ale teraz nie kupuję go już w piekarni. Piekę we własnej kuchni i wychodzi, że palce lizać. Ten przepis przyda się każdemu smakoszowi pieczywa. Domowy chleb jest mięciutki, apetyczny i ma niezwykle chrupiącą skórkę.
Chleb, który szybko zrobisz w domu
Czy jadasz chleb? U mnie jest on codziennym elementem diety. Robię z niego kanapki i podaję na śniadanie. Sięgam po chleb, gdy łapie mnie głód, a świeże pieczywo pachnie tak, że trudno go sobie odmówić. Zwykle chleb kupowałam w piekarni, ale odkąd mam ten przepis, piekę go w domu. Okazuje się, że w prosty i szybki sposób mogę cieszyć się wyśmienitym smakiem domowego chleba.
Kilka składników, niewiele pracy i wkrótce pachnący bochenek chleba ląduje na moim stole. Rodzina też uwielbia to pieczywo i codziennie się nim zajada . Polecam przepis na pyszny chleb, a podobną recepturę znajdziesz też na kanale YouTube Oma's Backspezialitaten. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec chleb w domu?
Składniki:
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 1 ½ łyżki drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki
Przygotowanie chleba zacznij od wlania mleka do miski, dodaj drożdże i wsyp sól. Składniki wymieszaj i dodaj mąkę. Ponownie wymieszaj i wyrabiaj dokładnie ciasto . Powinno mieć gładką konsystencję i być elastyczne. Ciasto przykryj i odstaw na około 2 godziny. Po upływie tego ciasta powinno pięknie wyrosnąć.
Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Uformuj placek, wyrabiaj i zwijaj w rulon. Następnie nadaj mu kształt bochenka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Teraz posmaruj bochenek zimną wodą.
Domowy chleb najlepszy do kanapek i nie tylko
Ciasto ukośnie natnij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Chleb piecz 30 minut. Po upływie tego czasu chleb jest już gotowy do podania. Gorący i chrupiący smakuje najlepiej ze świeżym masłem. Tak pyszne pieczywo właściwie nie wymaga dodatków.
Dzięki temu przepisowi upieczesz chleb, który będzie lepszy od tego z piekarni. Mięciutki w środku z chrupiącą skórką i zapachem, któremu nikt się nie oprze. Domowe pieczywo szybko zniknie z talerzy, bo urzeka niepowtarzalnym smakiem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekanego ziemniaka, czyli kumpir pełen dodatków. Podawaliśmy też przepis na doskonałą zapiekankę z zaledwie 4 składników.